Ministru: România ar putea construi singură noile reactoare de la Cernavodă, dacă negocierile cu chinezii eşuează

Ministru: România ar putea construi singură noile reactoare de la Cernavodă, dacă negocierile cu chinezii eşuează

Anton Anton FOTO Mediafax

Negocierile cu chinezii pentru construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă se vor finaliza în acest an, dar în cazul în care acestea nu vor avea rezultate pozitive România va realiza singură această investiţie, prin Nuclearelectrica, a declarat luni ministrul Energiei Anton Anton.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta a spus, referitor la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă: „Am semnat acordul cu investitorii (chinezi, n.r.), ceea ce a însemat o accelerare a discuţiilor. Suntem în plin proces de negociere a acordului interguvernamental dintre România şi China”.

Potrivit ministrului Energiei, soluţia de rezervă este ca România să construiască singură reactoarele.

„Investiţia asta nu trebuie făcută oricum. Trebuie să plătim un preţ normal, nu exagerat. Suntem în faza negocierilor. Acestea pot avea rezultate pozitive sau negative. Trebuie să avem soluţie şi pentru cazul unu şi pentru cazul doi. Dacă nu avem rezultate pozitive, atunci soluţia de rezervă este că Romania va construi singură prin Nuclearelectrica. Azi negocierile sunt în curs, sper ca negocierile să se termine anul acesta”, a spus Anton Anton.

Investiţia necesară pentru realizarea celor două reactoare este estimată la circa 6 miliarde de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: