La prânz cu Liviu Tudor, cel mai puternic român din lumea birourilor: Munca intensă este un fel de a fi pentru un antreprenor

La prânz cu Liviu Tudor, cel mai puternic român din lumea birourilor: Munca intensă este un fel de a fi pentru un antreprenor

Liviu Tudor. FOTO: Mircea Dragoş

De profesie inginer de aviatie, Liviu Tudor a intrat in business in anul 1990, cand a inceput sa importe calculatoare din Singapore. Acum este cel mai mare proprietar roman de birouri si unul dintre cei mai mari jucatori de pe acest segment de piata.

Ştiri pe aceeaşi temă

L-am intalnit pe omul de afaceri Liviu Tudor la pranz in restaurantul JW Steakhouse din hotelul Marriott, unul dintre cele mai bune localuri de profil din Capitala, care in plus este foarte aproape de biroul antreprenorului. Intr-o zi de inceput de ianuarie, cand inca se mai simtea "mirosul" vacantei de Sarbatori, restaurantul era destul de linistit asteptandu-si clientii la pranz. La ora 13:00, Liviu Tudor paseste punctual in separeul restaurantului si se aseaza zambitor la masa. Rezolutii de business pentru noul an nu are, nu a fost niciodata adeptul unor astfel de practici, insa intra in 2014 cu businessul la capacitate maxima dupa un 2013 bun, in care multe din contractele de inchiriere din parcurile de birouri Novo Park si West Gate, detinute de omul de afaceri prin intermediul companiei Genesis Development, au fost prelungite.
 
Companii precum WNS, Dacia Renault, Ericsson, Carestream Health, UniCredit Business Integrated Solutions si Societe Generale si-au extins spatiile ocupate cu o suprafata totala ce depaseste 13.000 mp. De asemenea, au fost prelungite o serie de contracte de inchiriere in West Gate si in Novo Park. Companiile HP, Grupul Garanti, Siemens, Panasonic, Accenture si PPD Romania au prelungit cu cinci pana la zece ani contractele de inchiriere, suprafata totala ocupata de acesti chiriasi fiind de aproape 50.000 mp.
 
Pana sa ajunga in imobiliare insa, omul de afaceri a avut "opriri" in industria materialelor de constructii, in domeniul industriei alimentare, cel al comunicatiilor si in retailul de electronice - acolo unde a inceput calatoria sa ca antreprenor, imediat dupa caderea regimului comunist.
Inceputurile in bussiness – „Pur si simplu, la 29 de ani, am luat avionul din Bucuresti si m-am oprit in Singapore”
 
Originar din Piatra Neamt, Liviu Tudor a demarat primul business in Bucuresti la inceputul anilor ’90: a importat calculatoare din Singapore. Cum a identificat aceasta oportunitate? “Nici nu va imaginati deschiderea pe care o generase inventarea calculatoarelor personale la finalul anilor ’80. Aceasta deschidere adaugata deschiderii tarii, dupa caderea regimului comunist, era o chestiune fabuloasa pentru ingineri. As fi vrut sa o compar cu aparitia iPhone-ului, care a fost o revolutie, dar la noi era o dubla revolutie: intrarea intr-o noua era economico-sociala si inventia calculatoarelor personale. Eu am fost calculatorist inca din facultate, iar pana atunci lucram cu Independent si Coral, niste calculatoare facute in cooperare cu americanii, calculatoare mari tinute in sali speciale. Nu trebuia sa creezi oportunitati, era o sete fenomenala de electronice”, povesteste Tudor.
 
Acest business a favorizat si prima iesire din tara a inginerului de aviatie: in Singapore, locul de unde erau importate calculatoarele. “Avea Tarom cursa spre Singapore si, pur si simplu, la 29 de ani, am luat avionul si m-am oprit acolo”, isi aminteste Tudor. Distributia in tara era B2B iar clientii erau firme care doreau sa isi faca contabilitatea utilizand PC-uri. “Abia aparuse legea 54 care permitea infiintarea intreprinderilor private. Erau 22 milioane de romani si 22 milioane de SRL-uri in Romania. Toata lumea facea comert. Erau importuri de tot soiul de produse. Aveam o tara cu magazine goale, toate produsele erau uniforme, standardizate- nu existau branduri”, spune Tudor.
 
Cu primii bani castigati din importul de calculatoare a replicat modelul, astfel totul a fost reinvestit, iar businessul a functionat pana la jumatatea anilor ’90, cand omul de afaceri a sesizat o alta revolutie - cea a comunicatiilor prin satelit.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: