Bloomberg laudă bursa de la Bucureşti: Paria de anul trecut este a treia cea mai performantă din lume

Bloomberg laudă bursa de la Bucureşti: Paria de anul trecut este a treia cea mai performantă din lume

În urmă cu un an, bursa românească scădea abrupt din cauza perspectivei unei „taxe pe lăcomie” anunţată de guvernanţi prin Ordonanţa 114. Astăzi, taxa este pe cale să fie abolită, iar piaţa este aproape de a deveni una dintre cele mai performante la nivel mondial, în 2019, scrie Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Optimismul dat de un nou guvern, prietenos cu piaţa, a ajutat piaţa de capital din România să avanseze „din paria în apreciată”, indicele principal de referinţă BET înregistrând un avans de circa 34% în 2019. Aceasta reprezintă a treia cea mai bună performanţă dintre 94 de pieţe analizate de Bloomberg.

Acţiunile din cea de-a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene au beneficiat de pe urma majorării veniturilor, de creşterea economică rapidă şi de evaluări încă ieftine, după ce indicele a atins nivelul minim al ultimilor doi ani, în ianuarie. De asemenea, la baza creşterii pieţei a stat şi iminenta promovare a Bursei româneşti de către agenţia de rating FTSE Russell de la o piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară. Acest lucru a declanşat intrări noi, precum şi speculaţii că agenţia MSCI Inc. ar putea face acelaşi pas.

Premierul României, Ludovic Orban, care a preluat luna trecută un guvern minoritar, a promis să elimine o parte din politicile controversate ale predecesorului său, inclusiv o aşa-numită „taxă pe lăcomie” pe bănci. Guvernul său doreşte, de asemenea, să strângă bani şi prin listarea Hidroelectrica şi a altor companii de stat.

„Mai multe companii de stat ar putea fi listate şi încurajăm guvernul să utilizeze bursa la potenţialul maxim”, a spus Adrian Tănase, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti. „Listarea Hidroelectrica ar putea fi decisivă pentru actualizarea MSCI şi va genera un efect de domino pentru lichiditatea altor companii importante”, a spus el

Cu siguranţă, alegerile locale şi parlamentare din 2020 ar putea prezenta riscuri pentru piaţa de valori locală încă o dată, a declarat Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP Asset Management. Şi, pentru ca MSCI să urmeze exemplul FTSE şi să ia în considerare promovarea României, volumul de tranzacţionare ar trebui să se îmbunătăţească de la nivelurile actuale, potrivit lui Hasnain Malik, de la firma de brokeraj Tellimer (Dubai).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: