Interconexiunea electrică Egipt - Grecia "GREGY" ar putea fi inclusă în lista Proiectelor UE

0
Publicat:

Interconexiunea electrică Egipt - Grecia "GREGY", operată de Grupul Copelouzos, este propusă să fie inclusă în lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene, a informat grupul elen.

Interconexiunea electrică Egipt - Grecia "GREGY"
Interconexiunea electrică Egipt - Grecia "GREGY", operată de Grupul Copelouzos

După cum a anunțat Direcția Generală pentru Energie (DG Energy) a Comisiei Europene, interconexiunea electrică GREGY este inclusă în lista Proiectelor de Interes Comun (PIC). Această listă va fi trimisă Parlamentului European și Consiliului European pentru ratificare oficială în scopul încheierii procesului tipic.

Acest proiect emblematic va conecta Egiptul cu Europa prin intermediul Greciei, printr-un cablu submarin de 3.000 MW, cu o lungime de aproximativ 950 km. Energia verde la preț competitiv pe care cablul o va transfera din Egipt în Grecia va fi produsă de surse regenerabile cu o capacitate totală de 9,5 GW, care vor fi construite și operate de Grupul Copelouzos în Egipt. Acești 3.000 MW de energie verde pe care proiectul GREGY îi va transfera vor înlocui 4,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an și vor reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 10 milioane de tone pe an.

Acesta este un proiect de importanță strategică pentru Uniunea Europeană, în deplină concordanță cu strategia Uniunii Europene de tranziție către energie verde și atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 până în 2050. Proiectul este perfect aliniat cu strategia energetică a Europei pentru electrificarea sistemelor energetice și alimentarea acestora cu energie verde și curată, cu scopul de a stimula rapid penetrarea surselor de energie regenerabilă și decarbonizarea Uniunii. În același timp, GREGY va aduce o contribuție decisivă la diversificarea energetică și susține în mod hotărât politica UE de creare a coridoarelor energetice verzi de la sud la nord, interconectând sistemul electric al Egiptului cu Europa.

Se mai menționează că GREGY - Interconectorul de Energie Verde - a fost deja inclus în inițiativa de dezvoltare a Uniunii Europene "Global Gateway", care își propune să adune prioritățile politicii externe a UE și să valorifice investițiile pentru perioada 2021-2027 în dezvoltarea infrastructurii globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite