Intel are nevoie de mai mulţi bani pentru fabrica de cipuri din Germania. Cum arată noile calcule

0
Publicat:

Intel a furnizat noi calcule Ministerului Economiei din Germania privind planificata fabrică de cipuri din Magdeburg, conform cărora este necesară finanţare guvernamentală de aproape 10 miliarde de euro (10,74 miliarde de dolari), a anunţat miercuri publicaţia de afaceri Handelsblatt, citând surse guvernamentale, relatează Reuters.

Intel va construi o fabrica de cipuri în Magdeburg, Foto: Shutterstock
Intel va construi o fabrica de cipuri în Magdeburg, Foto: Shutterstock

Un purtător de cuvânt al Intel a refuzat să comenteze informaţia din Handelsblatt şi a precizat că grupul american „lucrează strâns cu partenerii guvernamentali pentru închiderea deficitului critic de costuri".

Conform Handelsblatt, Intel explică noua solicitare, care depăşeşte finanţarea aprobată deja de 6,8 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari), prin costurile mai ridicate cu energia, şi susţine că va folosi o tehnologie mai avansată în noua unitate, faţă de nivelul planificat iniţial, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în 2022, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, anunţa că Guvernul vrea să îi atragă pe producătorii de semiconductori cu ajutoare de stat în valoare de 14 miliarde de euro, adăugând că lipsa de semiconductori, care sunt utilizaţi într-o gamă largă de dispozitive de la telefoane la automobile, reprezintă o problemă semnificativă.

Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.

În martie 2022, Intel Corp a anunţat că a ales oraşul german Magdeburg drept locaţie pentru un nou complex de producere de cipuri, o investiţie de 17 miliarde de euro. La acea dată, sursele guvernamentale au dezvăluit că statul german va susţine acest proiect cu fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro.

Robert Habeck a dat asigurări că vor exista şi alte investiţii precum cele de la Magdeburg, chiar dacă firmele din Germania vor rămâne dependente de producătorii din altă parte pentru componente precum bateriile.

„Trebuie să ne punem la punct propria noastră strategie pentru a ne asigura aprovizionarea cu materii prime", a spus Robert Habeck.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Samsung şi United Microelectronics.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri