Ministrul Economiei: România susţine  crearea unui cadru adecvat pentru investiţii în producţia de cipuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis, vineri, că România susţine propunerea de Regulament privind crearea unui cadru adecvat pentru investiţii în producţia de cipuri şi consideră că este o oportunitate de a dezvolta industria semiconductorilor în ţara noastră.

Oficialul a participat în data de 9 iunie la lucrările Consiliului COMPET, secţiunea piaţă internă şi industrie, prezidate de Agnès Pannier-Runacher, ministrul delegat, responsabil de industrie, în cadrul Ministerului francez al economiei, finanţelor şi redresării, de la Luxembourg. La reuniunea COMPET a participat Margrethe Vestager, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piaţa internă.

„În cadrul reuniunii COMPET de la Luxembourg, am avut ocazia să discut din nou cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, despre sprijinul dedicat comunităţii UE pentru reactivarea activităţilor miniere. În plus am subliniat necesitatea retenţiei valorii adăugate în regiunile în care se realizează exploatarea sau procesarea resurselor miniere”, a precizat ministrul Florin Spătaru.

„România susţine propunerea de Regulament, privind crearea unui cadru adecvat pentru investiţii în producţia de cipuri şi consideră că este o oportunitate de a dezvolta industria semiconductorilor în ţara noastră”, a mai precizat sursa citată, referitor la Regulamentul de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european al semiconductorilor (Regulamentul privind semiconductorii).

Demnitarul român şi-a exprimarea susţinerea cu privire la această acţiune coordonată, care ar trebui sa promoveze o strategie investiţională echilibrată în rândul statelor membre, în funcţie de oportunităţile existente în fiecare din acestea.

În marja participării la reuniunea COMPET, ministrul Florin Spătaru a avut întâlniri bilaterale cu comisarul Thierry Breton, responsabil pentru Piaţa Internă şi Krister Nilsson, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor de Stat din Suedia. În cadrul acestora, demnitarul român a abordat problema importului de produse finite din afara UE, în condiţiile în care materia primă se găseşte în România sau în alte ţări membre.

De asemenea, ministru român a vorbit despre strategia privind economia circulară pe care România doreşte să o aplice, care are în vedere şi componenta de reciclare pentru recuperarea unei cantităţi importante de materii prime critice.

„România doreşte să valorifice potenţialul existent de fabricare, pentru a răspunde nevoilor actuale de aprovizionare, pentru sectoarele afectate de criza semiconductorilor: sectorul auto, sănătate, apărare, automatizări industriale, energie. În acest sens, atragerea de investiţii în capacităţi noi de producţie, în parteneriat cu producători europeni interesaţi, reprezintă o direcţie prioritară pentru ţara noastră”, a declaratFlorin Spătaru.

Europa a concluzionat la reuniunea COMPET că echilibrul şi durabilitatea economică pot fi realizate prin revenirea procesului minier în paralel cu preocuparea europeană pentru recuperarea de materii critice în urma proceselor de colectare şi reciclare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite