Industria românească de textile, în pragul colapsului. Ce ajutor cere BraiConf Guvernului

0
Publicat:

Compania românească BraiConf a trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Radu Oprea prin care solicită o serie de măsuri pentru revigorarea industriei textile.

Fabrică de textile cu multe muncitoare care cos la mașinile de cusut
Compania românească BraiConf a trimis o scrisoare deschisă guvernanților

Propunerea noastră se concentrează pe măsuri urgente și pe termen lung, necesare pentru a sprijini companiile din acest sector și pentru a le pregăti pentru noile cerințe și reglementări impuse de Uniunea Europeană.

Considerăm că aceste măsuri sunt esențiale pentru a preveni dispariția unui sector de tradiție al economiei românești și pentru a transforma industria textilă într-un pilon de creștere economică și de competitivitate la nivel european”, se arată în mesajul semnat de Constantin Ștefan, președinte CA Braiconf SA.

În scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea, reprezentanții industriei textile au argumentat că sectorul „este în dificultate față de politicile publice ale statului, precum cea a creșterii constante a salariului minim, iar situația este una urgentă, din moment ce aceste politici au afectat rentabilitatea societăților care au activat și activează în domeniu, determinând închiderea acestora în perioada anterioară”.

Industria textilă din România se confruntă cu provocări majore, inclusiv scăderi ale producției și presiuni financiare din cauza pandemiei, conflictului din Ucraina și schimbărilor din cadrul UE, în special cele care vor fi generate de implementarea Strategiei UE pentru Textile. În cadrul acestei strategii se arată că „Până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE au o durată lungă de viață și sunt recicla-bile, sunt în mare măsură confecționate din fibre reciclate, nu conțîn substanțe periculoase și sunt produse cu respectarea drepturilor sociale și a mediului”, urmând a se concentra producția pe textile de înaltă calitate la prețuri accesibile, se renunță la moda de consum, iar serviciile de reutilizare și de reparare profitabile din punct de vedere economic sunt disponibile la scară largă”, se arată în document.

Din aceste motive, reprezentanții BraiConf cer Guvernului emiterea unor măsuri, printre care:

1. Reducerea taxelor și impozitelor legate de forța de muncă în industria textilă: Eliminarea taxelor și impozitelor pe o perioadă de 1-3 ani pentru salariul minim brut, precum și taxare redusă pentru salariile care depășesc salariul minim brut.

2. Sprijin prin ajutor de stat similar schemei „Schema HoReCa” aprobată prin OUG 224/2020 (Hoteluri/Restaurante/Cafenele) pentru industria textilă, pentru a contracara efectele pandemiei și crizei generate de conflictul din Ucraina. Aceasta măsură pe termen scurt ar permite industriei textile să recupereze din pierderile generate de pandemie și să poată menține activitatea în perioada imediat următoare ca și efect al granturilor acordate, și a se evita închiderea unităților de producție sau insolvență.

3. Instituirea unei scheme de finanțare garantată de stat în condițîi preferențiale dedicată exclusiv companiilor din industria textilă, care se regăsește și în propunerile Euratex pentru sprijinirea industriei textile în context post-pandemic. Se propune o schemă dedicată de finanțare care oferă, în termen de 30 de zile de la solicitare, împrumuturi companiilor din industria textilă, la o rată minimă a dobânzii, cu o durată de 10 ani și o perioadă de grație pentru primul an, care să fie acordate de Ministerul de Finanțe prin intermediul FNGCIMM sau a altor instituții similare.

4. Acordarea de ajutoare de stat individuale de salvare prin Ordonanță de Urgență.

La solicitarea „Adevărul”, ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că a primit scrisoarea emisă de BraiConf și că va organiza cât de curând o întâlnire în care se vor discuta toate aceste probleme ale industriei în vedere găsirii unor soluții viabile de revigorare a sectorului.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite