Indemnizaţia mamelor, încă o acuzaţie gratuită adusă de Dragnea lui Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PSD Liviu Dragnea nu a ratat ocazia de a-l taxa pe premierul Dacian Cioloş, chiar dacă motivele sunt total nefondate FOTO Mediafax
Liderul PSD Liviu Dragnea nu a ratat ocazia de a-l taxa pe premierul Dacian Cioloş, chiar dacă motivele sunt total nefondate FOTO Mediafax

Liderul PSD Liviu Dragnea trâmbiţează că Guvernul condus de Dacian Cioloş va scădea indemnizaţiile pentru creşterea copilului, deşi membrii Executivului au precizat clar că nu vor tăia aceste drepturi, ci doar au atras atenţia asupra unui dezechilibru generat de aleşii neamului.

După ce Ministerul Muncii a arătat că există un dezechilibru în distribuirea sumelor alocate pentru creşterea copilului, întrucât există indemnizaţii ce depăşesc 35.000 de euro pe lună, liderul PSD Liviu Dragnea acuză Guvernul Cioloş că va tăia aceste drepturi, deşi reprezentanţii Executivului au arătat că nu vor modifica legislaţia, lăsând această posibilitate Parlamentului, cel care a iniţiat măsura. 

Ministerul Muncii a arătat luni că, după ce Parlamentul a decis eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului (ICC), s-a ajuns la situaţia aberantă ca 0,17% din beneficiarii acestor drepturi să încaseze o treime din bugetul alocat. Ministerul a mai arătat că există indemnizaţii lunare de ordinul zecilor de mii de euro şi că „se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă“. 

Campania falsă a lui Dragnea

La scurt timp după publicarea acestor date, liderul PSD Liviu Dragnea a acuzat Guvernul Cioloş de o nouă greşeală şi de faptul că vrea să scadă indemnizaţiile pe care părinţii le primesc pentru creşterea copiilor, asigurând că „PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă“. „Dintre toate problemele care sunt de rezolvat în România, actualul guvern a ales să evidenţieze că indemnizaţiile pentru creşterea copiilor sunt cam mari?!!!! Să fie oare o greşeală a acestui guvern neserios? Sau este chiar parte din programul lor de guvernare să le scadă? Indiferent care variantă este, vă asigur că, din decembrie, PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă. Le-am crescut după ce Băsescu le-a tăiat în 2012 şi o vom face din nou!“, a scris Dragnea pe Facebook, mesaj la care a ataşat o fotografie cu el sărutând un bebeluş. 

De altfel, nu este pentru prima oară când Dragnea aduce acuzaţii nefondate Guvernului Cioloş. În urmă cu o lună, liderul PSD acuza Executivul că a suspendat scutirea de impozite pentru soţiile veteranilor, deşi măsura fusese inclusă în noul Cod Fiscal tocmai de Guvernul Ponta. De asemenea, la începutul lunii iulie, PSD a inventat Guvernului Cioloş intenţii de privatizare. Pentru aceste invenţii, dar şi pentru altele, Dragnea l-a ameninţat pe Cioloş cu trântirea în Parlament, moţiuni de cenzură care nu s-au concretizat, dar care au fost folosite ca temă de campanie sau ca mesaj pentru activul de partid.  

Pîslaru: Nici poze cu bebeluşi nu voi posta

Eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului nu a fost decisă de Guvern, ci de Parlament, la iniţiativa deputatului liberal Cristina Pocora, şi se aplică începând cu 1 iulie. La acel moment, Guvernul a contestat propunerea legislativă, cerând parlamentarilor să indice resursa bugetară pentru această măsură. Imediat după reacţia lui Dragnea, Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a declarat că actualul Guvern nu va tăia şi nici nu va plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a iniţiat această legislaţie. Pîslaru l-a acuzat pe liderul PSD de demagogie, taxându-l şi pentru că s-a folosit de o imagine cu un bebeluş pentru un mesaj politic, şi l-a invitat pe acesta la o „dezbatere reală“. 

„Regret să «dezamăgesc“ de data asta, dar Parlamentul a iniţiat ICC în forma actuală, Parlamentul va lua şi deciziile ce se impun, dacă va considera oportun. Nici poze cu bebeluşi nu voi posta, ci doar sunt surprins de demagogia ce substituie o dezbatere serioasă cu privire la eficacitatea unei politici. Sper poate că voi fi contrazis de o dezbatere reală la nivel politic. Guvernul va furniza cu deschidere şi transparenţă datele necesare“, a scris ministrul Muncii pe Facebook.  

Acest beneficiu nu este contributiv

În momentul de faţă trebuie văzut dacă măsura, aşa cum a fost ea gândită, duce la creşterea natalităţii sau există şi alte lucruri care ar putea fi făcute, susţine ministrul Muncii.

„În acest moment, singurul lucru pe care trebuie să-l punem pe masă, şi nu noi, ci întreaga societate, prin Parlament ca for legislativ, este dacă măsura în sine, aşa cum a fost ea gândită, duce la creşterea natalităţii în mod eficient sau există alte lucruri care ar putea fi făcute. Guvernul şi-a asumat implementarea, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am primit atunci când am fost numit în funcţie. Eu voi participa la dezbatere în momentul în care va trebui să pun toate informaţiile pe masă“, a spus Pîslaru, la Digi24.

Ministrul Muncii a reamintit că acest beneficiu nu este contributiv, fiind luate în considerare veniturile din anul respectiv. „Acest beneficiu nu este contributiv, cu alte cuvinte, cine plăteşte bani la stat nu contribuie ca să poată să primească aceste lucruri. Mai clar, dacă eu am un PFA, cum este unul dintre cazurile din lista respectivă sau mai multe, dacă am nimerit în anul acela o cifră de afaceri echivalentă, adică un venit al PFA de o anumită sumă el se ia direct, fără ca eu, ca PFA, să contribui la CAS, CASS mai mult decât sau echivalent cu un contract de muncă.(...) Nu există nicio problemă legată de istoric ci ultimul an care se ia ca bază de raportare şi nu există o chestiune contributivă“, a mai precizat ministrul Muncii. El a menţionat că nu există restricţie şi că au fost identificate resursele necesare, până la finele acestui an.

Eliminarea plafonului privind indemnizaţia pentru mame este o măsură care a împărţit în două opinia publică. Unii sunt de părere că este o aberaţie să se ajungă la indemnizaţii de zeci de mii de euro şi ar trebui să fie impus un anumit plafon, chiar dacă mai ridicat decât precedentul, în vreme ce alţii ce alţii susţin că statul ar trebui să plătească 85% din venitul încasat anterior de părinte, indiferent de nivelul acestuia. Se mai ridică însă şi problema corectitudinii acestor beneficiari, fiind cunoscută practica de „umflare“ a veniturilor viitorilor, prin tot felul de artificii, în vederea încasării unor indemnizaţii mai mari.   

Indemnizaţia de 35.000 de euro pe lună nu a fost încă încasată

Plata celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului din România, de 35.000 de euro pe lună, a fost suspendată, în urma anunţului făcut de Ministerul Muncii, urmând ca beneficiarul să fie supus unor controale. Dacă se va stabili că toate documentele acestuia sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi sumele retroactiv. 

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind un bărbat din Sibiu, proprietar al mai multor firme. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată. Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verifciări erau necesare având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atucni beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.

Directorul AJPS Sibiu, Ioan Bota, a declarat, pentru News.ro, că persoana respectivă nu a încasat până în prezent niciun ban, suma aferentă lunii august aflându-se încă în conturile instituţiei. „Persoana a depus cererea în luna iulie şi ar fi trebuit să primească banii începând cu luna august. Nu a încasat niciun ban până în prezent. Suma este foarte mare şi am vrut să facem verificări suplimentare. Dacă totul se dovedeşte a fi în regulă, în luna septembrie persoana respectivă va primi atât banii pentru august, cât şi pentru septembrie“, a mai declarat Ioan Bota. Potrivit acestuia, beneficiarul a avut venituri foarte mari în perioada luată în calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului, adică 12 luni consecutive în ultimii doi ani de muncă.

Topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este completat de o persoană din Bucureşti care încasează lunar 94.168 de lei şi de o persoană din Constanţa care primeşte 74.693 de lei pe lună.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite