Încetinirea inflației pregătește băncile centrale din G7 pentru scăderile dobânzilor programate în iunie
0Publicațiile referitoare la inflație din cadrul G7 vor pregăti bancherii centrali pentru deciziile cruciale privind ratele dobânzilor din luna iunie, chiar în momentul în care aceștia se întâlnesc în Italia pentru a discuta despre starea economiei mondiale, transmite Bloomberg.
La câteva zile după ce datele din SUA au arătat o creștere a prețurilor de consum mai scăzută decât se aștepta, Marea Britanie, Canada și Japonia vor publica cifre pentru luna aprilie care vor merge probabil în aceeași direcție. Între timp, un raport privind salariile din zona euro va oferi, de asemenea, dovezi cheie căutate de factorii de decizie politică.
Inflația va fi în continuare peste 2% în majoritatea economiilor în 2024
Canada va fi prima. În timp ce comercianții au redus mizele pentru o reducere a dobânzii la ședința din iunie la mai puțin de 50%, după datele recente privind locurile de muncă, care au fost peste așteptări, o a patra scădere lunară consecutivă a presiunilor subiacente asupra prețurilor în comunicatul privind inflația ar menține ușa deschisă pentru o reducere.
În plus, creșterea prețurilor de consum din Marea Britanie este posibil să fi încetinit drastic - cu mai mult de un punct procentual - până aproape de nivelul de 2% vizat de oficialii Băncii Angliei. Cu o altă măsurătoare lunară prevăzută în ajunul ședinței BOE din 20 iunie, dovezile susținute de disipare a inflației ar putea oferi factorilor de decizie politică toate încurajările de care au nevoie pentru a reduce costurile de împrumut și acolo.
Joi, Banca Centrală Europeană va publica cifrele privind salariile, date pe care le consideră esențiale pentru a judeca dinamica de bază a prețurilor. Creșterea salariilor negociate probabil că nu a reușit să încetinească în mod semnificativ de la sfârșitul anului trecut, ceea ce sporește argumentele în favoarea prudenței, în timp ce oficialii se pregătesc pentru o reducere a ratei de dobândă, anunțată pe scară largă, la 6 iunie și, probabil, pentru mai multă relaxare după aceea.
„Datele pentru începutul anului 2024 din Germania, Franța, Italia și Spania au fost deja publicate și arată că salariile negociate au crescut cu 4,3% de la an la an în zona euro în primele trei luni ale anului. Aceasta este doar o ușoară încetinire față de 4,5% înregistrată în 4T23. Un ritm de creștere aproape constant ar fi puțin probabil să deraieze prima reducere a BCE din iunie, dar va menține factorii de decizie politică nervoși în privința angajării unei relaxări suplimentare”, a declarat David Powell, economist senior Bloomberg pentru zona euro.
În cele din urmă, datele de vineri din Japonia ar putea arăta că creșterea prețurilor de consum, cu excepția alimentelor proaspete, a scăzut la 2,2% față de anul precedent, față de 2,6% în martie. O măsură mai profundă a inflației, care exclude prețurile la energie, precum și alimentele proaspete, este văzută în răcire la 2,5%, după ce a alunecat sub 3% în martie pentru prima dată din noiembrie 2022.
Totuși, oficialii Băncii Japoniei vor trage probabil concluzii diferite de cele ale colegilor lor, deoarece aceste citiri ar extinde în continuare seria de rezultate la sau peste ținta de 2% la 25 de luni consecutive. Ca atare, aceștia ar susține argumentele pentru o majorare a ratei de politică monetară încă din 14 iunie și nu mai târziu de octombrie, yenul înrăutățit servind drept factor de risc pentru o mișcare timpurie.
Aceste date vor sosi în contextul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a bancherilor centrali din G-7 în stațiunea lacustră din nordul Italiei, Stresa. Economia mondială figurează pe ordinea de zi, oferind oficialilor șansa de a reflecta asupra perspectivelor transatlantice divergente privind ratele: în timp ce Europa și Canada înclină spre reduceri, SUA rămân deocamdată pe o traiectorie de creștere pentru mai mult timp.
În altă ordine de idei, Rezerva Federală va publica minutele ultimei sale ședințe, iar din Noua Zeelandă până în Turcia sunt probabile decizii ale băncilor centrale de menținere a costurilor de împrumut.
Situația din SUA și Canada
Fed va publica un bilanț al reuniunii factorilor de decizie din 30 aprilie-1 mai. În conferința de presă care a urmat acestei reuniuni, președintele Jerome Powell a indicat că ratele vor rămâne probabil mai mult timp mai ridicate din cauza presiunilor persistente asupra prețurilor.
De atunci, mai mulți oficiali ai Fed s-au făcut ecoul acestui sentiment, menționând că este nevoie de mai multe dovezi că inflația se îndreaptă în mod sustenabil către obiectivul de 2% al Fed.
Vicepreședintele Philip Jefferson se numără printre bancherii centrali care urmează să ia cuvântul sau să facă observații în cursul săptămânii viitoare. Guvernatorul Fed, Christopher Waller, este programat să vorbească marți despre perspectivele și politica economică.
Calendarul de date economice din SUA este relativ ușor, cu rapoarte privind vânzările de locuințe deținute anterior din aprilie, miercuri, și de locuințe noi, în ziua următoare. Achizițiile de locuințe existente sunt considerate puțin schimbate față de luna precedentă, în timp ce semnarea contractelor pentru casele noi se preconizează că s-a atenuat, ratele ipotecare revenind la peste 7%.
Vineri, datele privind comenzile și livrările de bunuri durabile din aprilie vor include informații despre apetitul companiilor pentru investiții de capital. Universitatea din Michigan va publica, de asemenea, datele finale din luna mai privind sentimentul consumatorilor.
În Canada, în afară de datele privind inflația de la începutul săptămânii, vineri sunt așteptate cifrele privind vânzările cu amănuntul pentru luna martie, care vor oferi o perspectivă asupra puterii consumatorului. Cele mai mari două bănci din țară au publicat deja analize ale datelor privind cardurile de credit și de debit ale clienților, care sugerează o încetinire a cheltuielilor.
Asia
Banca Populară a Chinei este de așteptat să mențină la începutul săptămânii ratele de referință pentru creditele ipotecare, menținând dobânda de bază pentru împrumuturile pe cinci ani la 3,95% și pe un an la 3,45%.
În continuare, piața a estimat reduceri modeste ale ratei dobânzii de referință la un moment dat în următoarele 12 luni, deoarece PBOC urmărește să intensifice sprijinul pentru sectorul imobiliar.
În Noua Zeelandă, este probabil ca banca centrală să își mențină miercuri poziția de fermitate, chiar și după ce așteptările privind inflația s-au răcit, în condițiile în care prețurile de consum din primul trimestru au crescut mai mult decât se aștepta.
În altă parte, băncile centrale din Indonezia și Coreea de Sud sunt considerate ca fiind în așteptare, în timp ce se uită la posibile reduceri în cursul acestui an, iar Banca de Rezervă a Australiei publică procesele-verbale de la ședința de politică monetară din luna mai.
Singapore, Hong Kong și Malaezia publică, de asemenea, date privind inflația de consum. Australia, Japonia și India primesc PMI pentru luna mai, iar Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă publică statistici comerciale.
Europa, Orientul Mijlociu și Africa
Joi vor fi publicați indicii directorilor de achiziții din zona euro și din Regatul Unit, care vor oferi o imagine asupra intensității activității din industria prelucrătoare și din sectorul serviciilor la jumătatea celui de-al doilea trimestru.
Încrederea consumatorilor din zona euro va fi, de asemenea, publicată în acea zi, în timp ce ultima lectură a vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie va fi publicată în ziua următoare.
Marți, guvernatorul BOE, Andrew Bailey, susține o prelegere la Londra în onoarea fostului politician Charles Goodhart. Concomitent, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, se va afla la Frankfurt pentru a primi un doctorat onorific în cadrul unui eveniment la care vor participa președintele BCE, Christine Lagarde, și ministrul german de finanțe, Christian Lindner.
După reducerea ratei dobânzii la începutul acestei luni, mai mulți oficiali ai Riksbank vor lua cuvântul în săptămâna următoare, începând de luni cu guvernatorul Erik Thedeen.
Sunt programate patru decizii cheie ale băncilor centrale:
- Ungaria este pregătită să reducă marți cea mai mare rată de dobândă din Uniunea Europeană, în ceea ce a fost semnalat ca fiind penultima mișcare înainte de încheierea ciclului de relaxare monetară a țării;
- În aceeași zi, factorii de decizie politică din Nigeria urmează să majoreze costurile de împrumut pentru a 11-a ședință consecutivă, pentru a-și arăta hotărârea de a zdrobi inflația, aflată acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani. Analiștii preconizează o creștere de un punct procentual întreg, la 25,75%;
- Oficialii din Egipt sunt pregătiți să mențină joi rata de dobândă neschimbată la 27,25%. Inflația a încetinit timp de două luni consecutiv, ajungând la 32,5%, iar banca centrală speră că un plan de salvare de peste 50 de miliarde de dolari o va ajuta să încetinească substanțial până la sfârșitul anului;
- În aceeași zi, se preconizează că banca centrală a Turciei își va menține rata cheie la 50%, autoritățile monetare considerând că inflația va atinge în curând un vârf de aproximativ 75% și apoi va încetini rapid până sub 40% până la sfârșitul anului 2024.