Banca Angliei a menţinut dobânda la 5,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

0
Publicat:

Banca Angliei (BoE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condiţiile scăderii inflaţiei, transmit Reuters şi AP.

foto banca angliei

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor.

Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că este "optimist că lucrurile se îndreaptă în direcţia potrivită".

Banca Angliei a menţinut nemodificată dobânda la ultimele şase şedinţe de politică monetară dar analiştii se aşteaptă ca prima reducere, după cea din martie 2020, să aibă loc la reuniunea din iunie, chiar dacă în comunicatul BoE se precizează că instituţia va analiza cu atenţie viitoarele date economice şi evoluţia inflaţiei.

După ce în octombrie 2022 rata inflaţiei se situa la nivelul de vârf de 11,1%, creşterea preţurilor a încetinit iar acum BoE se aşteaptă ca în aprilie inflaţia să ajungă la ţinta sa de 2%, în urma declinului preţurilor energiei.

Şi Banca Centrală Europeană (BCE) a semnalat că va reduce dobânzile, în timp ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a indicat că va aştepta mai mult până va lua o decizie.

Miercuri, Banca Centrală a Suediei a redus rata dobânzii pentru prima dată în ultimii opt ani. 

Teoria care stă la baza creșterii ratelor dobânzilor pentru a combate inflația este că, prin scumpirea împrumuturilor, mai multe persoane vor reduce cheltuielile, ceea ce duce la scăderea cererii de bunuri și la diminuarea creșterii prețurilor.

Dar este vorba de un act de echilibru, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor pot afecta economia și pot limita creșterea, deoarece întreprinderile nu investesc în producție și în locuri de muncă.

Marea Britanie a intrat în recesiune la sfârșitul anului trecut, când economia s-a contractat timp de două perioade consecutive de trei luni, dar factorii de decizie politică consideră că această recesiune ar putea fi deja depășită, iar cifrele oficiale publicate vineri sunt așteptate să confirme acest lucru.

Purtătorii de cuvânt ai Băncii Angliei au declarat că se așteaptă ca economia să aibă o performanță ușor mai bună în acest an, în parte datorită creșterii dimensiunii populației și a unor măsuri din bugetul de primăvară al guvernului, cum ar fi reducerea asigurărilor naționale.

Banca Angliei a prognozat o creștere de 0,4% pentru primele trei luni ale anului 2024 - în creștere de la 0,1% preconizat anterior, și o creștere de 0,2% în perioada aprilie-iunie. 

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite