Incendiul în locuinţă este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români

0
0

Circa 59% dintre români declară că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult, inclusiv în privinţa propriilor locuinţe, arată un nou sondaj de opinie realizat, la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), de către IRES, în august 2020.

Alte riscuri de care se tem românii sunt cutremurul (54%), furtuna şi vijelia (40%), furtul (31%), inundaţiile (28%), explozia (24%) şi alunecările de teren (16%), potrivit aceleiaşi cercetări sociologice.

Românii se arată a fi consecvenţi ca percepţie, în anul 2020 păstrându-se aproximativ aceeaşi ierarhie a riscurilor care le-ar putea afecta locuinţele, în comparaţie cu studiul similar din 2019. Totodată, anul acesta se remarcă o creştere de 3 puncte procentuale a nivelului de interes al românilor faţă de asigurările de locuinţe şi pentru bunuri (74% interesaţi şi foarte interesaţi în 2020, faţă de 71% în 2019). Mai mult, potrivit sondajului citat, a crescut şi procentul celor care ştiu că poliţa PAD este obligatorie, de la 81% în 2019, la 87% în 2020.

Poliţa de asigurare obligatorie (PAD) asigură 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundaţii şi alunecări de teren până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, în timp ce o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Totodată, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, faţă de vecini).

Sondajul „Evoluţia percepţiei consumatorilor privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe şi noile riscuri generate de schimbările climatice 2020” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.181 de respondenţi, proprietari, coproprietari sau persoane care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, cu vârste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat în august 2020, utilizând metodă CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), şi are o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite