Încă o bancă va acorda credite ipotecare exclusiv în lei. Devine împrumutul în euro o amintire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile se orientează spre finanţările în lei pentru a-şi proteja portofoliul de credite de riscul valutar FOTO Adevărul
Băncile se orientează spre finanţările în lei pentru a-şi proteja portofoliul de credite de riscul valutar FOTO Adevărul

Băncile au promovat mult timp doar creditele ipotecare în euro care aveau dobânzi semnificativ mai mici decât la lei, astfel că 95% din totalul portofoliului de împrumuturi pentru achiziţia unei locuinţe sunt în valută. Acum, după ce creditarea în valută a generat o creştere îngrijorătoare a creditelor neperformante, băncile întorc foaia şi promovează împrumuturile în lei.

ING Bank România a anunţat astăzi că va acorda, începând cu 1 ianuarie 2012, credite cu garanţie ipotecară pentru populaţien numai în lei. Banca justifică decizia prin riscul aferent contractării unui împrumut în valută în timp ce veniturile sunt obţinute în moneda naţională.

"Un credit în lei este o alegere bună pentru că nu are riscul asociat fluctuaţiilor valutare. Încă din 2011, ne-am îndreptat atenţia către creditele în lei şi am dezvoltat produse competitive în moneda locală, iar retragerea creditelor în euro vine ca o continuare firească a acestei strategii şi în acord cu tendinţa pieţei", a declarat Maria Cristina Matei, director executiv ING Retail Banking.

În urma semnalelor oferite de piaţă - reglementări legale care descurajează creditarea în valută, recomandările analiştilor, deciziile unor instituţii bancare de a retrage creditarea în euro etc.- tendinţa generală, în rândul potenţialilor clienţi, se îndreaptă în favoarea creditelor în moneda naţională, se arată într-un comunicat de presă al ING Bank. 

Şi BRD, a doua cea mai mare bancă din România în funcţie de active, a anunţat astăzi că va acorda prin programul guvernamental “Prima Casă” şi credite în lei, nu numai în valută, cum s-au acordat de la începutul programului. 

“Creditul în lei completează oferta «Prima casă» în euro a BRD, promovată încă de la începutul programului. Banca oferă acest credit cu o dobândă nominală de Robor 3M + 2,5 puncte procentuale, nu percepe comision de analiză şi nici de gestiune lunară. Valoarea maximă este de 340.000 lei (în funcţie de destinaţia creditului), iar durata maximă de acordare este de 30 de ani. Dobânda anuală efectivă este de 9,39%“, se arată într-un comunicat al băncii.

La jumătatea lunii octombrie, BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, a decis să-şi schimbe radical strategia de vânzare a creditelor ipotecare şi mizează pe finanţările în lei, doar clienţii care realizează venituri în euro putând să mai acceseze împrumuturi în valută.

Virajul către creditele în lei este una dintre primele decizii strategice ale noului CEO al BCR, Tomas Spurny, care a preluat oficial frâiele celei mai mari bănci locale în primăvara acestui an. Decizia băncii vine pe fondul înăspririi reglementărilor BNR privind creditarea în valută, dar şi al lipsei de resurse în euro pe piaţă combinată cu o lichiditate confortabilă în lei.  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite