În Cuba, cursul oficial al dolarului a fost majorat de cinci ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Banca Centrală a Cubei a decis să stabilească rata oficială a dolarului american la 120 de pesos cubanezi pe dolar, care este de cinci ori mai mare decât rata actuală (24 de pesos pentru un dolar), a transmis miercuri televiziunea de stat a republicii.

De joi vor creşte şi cursurile altor valute străine. Euro va costa mai mult de 122 de pesos; în momentul de faţă cursul său este de aproximativ 24 de pesos pentru un euro.

Băncile din ţară vor începe să cumpere dolari americani în numerar, fapt care era interzis de mai bine de un an. „Vom începe să cumpărăm valută străină joi, 4 august, <...> inclusiv dolari americani în numerar”, a declarat ministrul cubanez al Economiei şi Planificării, Alejandro Gil Fernandez. „Vânzarea va începe mai târziu”.

Când cumpără dolari, băncile pot percepe un comision de până la 8%. Astfel, rata la care cetăţenii cubanezi, întreprinderile private şi turiştii pot vinde efectiv dolari poate scădea la 110,4 pesos pe dolar. În cazul altor valute, comisionul nu trebuie să depăşească 2%. Potrivit ministrului, pentru întreprinderile de stat, cursul va rămâne la nivelul de 24 de pesos pentru dolar.

Autorităţile cubaneze în timpul reformei monetare de anul trecut au stabilit cursul oficial de schimb la 24 de pesos cubanezi pentru un dolar. Datorită reducerii încasărilor valutare de pe insulă în timpul pandemiei, băncile din Cuba au o lipsă acută de numerar pentru schimb la cursul oficial. În iunie anul trecut, autorităţile au anunţat că vor înceta să accepte numerar în dolari americani în bănci pentru schimb şi creditare în conturile clienţilor. Pe piata neagra, preţul unui dolar ajunge in prezent la 110 pesos. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite