România are un agent imobiliar la 2.500 de locuitori. RE/MAX România: Este insuficient

România are un agent imobiliar la 2.500 de
locuitori. RE/MAX România: Este insuficient

În prezent, pe piaţa din România activează în calitate de agenţi imobiliari în jur de 8.000 de persoane, un număr insuficient atât raportat la populaţia ţării, cât şi comparativ cu alte state.

De exemplu, în statele din Europa, raportul este de 4 ori mai mare, iar în statele din America de Nord estede până la 6-7 ori mai mare, conform RE/MAX România.

Compania arată că, deşi în ultimii 3-4 ani a crescut semnificativ numărul de agenţi imobiliari, numărul acestora este încă insuficient. În prezent, pe piaţa autohtonă activează aproximativ 8.000 de agenţi imobiliari (1 agent / 2.500 de locuitori), în timp ce pe o piaţă activă, precum cea din America de Nord, acest raport este de 1 agent / 300 de locuitori.

„Dacă această profesie ar fi reglementată, având un pachet de legi care să o normeze şi să o favorizeze, România ar putea să aibă minimum 1 agent imobiliar la 1.000 de locuitori, deci un total de 20.000 de agenţi, astfel încât să poată atinge un nivel comparabil cu alte state europene similare. Deşi în România nu avem încă nici măcar un for sau o asociaţie care să înregistreze numărul de birouri şi agenţi imobiliari, estimăm că în prezent există circa 3.000 de agenţii imobiliare şi 7-8.000 de agenţi”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Numărul de agenţi imobiliari variază de la o ţară la alta, iar pe pieţele foarte dezvoltate, cum este cazul Americii de Nord, raportul este de 1 agent la 300 de locuitori, în Europa acest acest raport fiind mai mic. În cazul României, chiar şi în lipsa unor entităţi de reglementare, în ultimii 3-4 ani, odată cu creşterea pieţei la nivel naţional, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de agenţi şi agenţii.

„În multe state, pentru a practica această profesie, un agent imobiliar trebuie să deţină o diplomă şi să fie înregistrat într-o asociaţie, iar asta presupune până la doi ani de studiu şi un examen cât se poate de serios. În Europa, industria de real estate se află în plin proces de creştere, dar încă sunt multe diferenţe în ceea ce priveşte practica şi legilaţia. Pe termen lung, însă, se aşteaptă o creştere a numărului de agenţi imobiliari”, a declarat Gil Li-ran, trainer internaţional RE/MAX, cu o experienţă de peste 15 ani de coaching în imobiliare, instruind peste 3.000 de agenţi în Europa, Asia şi America de Nord.

Creşterea numărului de agenţi este dependentă pe de o parte de dinamica pieţei, iar pe de altă parte de nivelul de educaţie şi profesionalizare, de normarea şi reglementarea profesiei, lucru aflat în interdependenţă cu gradul de interes al breslei şi membrilor acesteia. 

„În următorii 2 ani mizăm pe o menţinere a dinamicii pieţei, deci există premise de creştere a numărului de agenţi. În paralel, se observă o orientare tot mai accentuată a acestora spre educaţie şi profesionalizare. Timpul de pregătire necesar acestei profesii depăşeşte 100 de ore, având în vedere nivelul foarte specializat, ce include noţiuni tehnice despre imobile, juridice, financiare legate de tranzacţionare şi finanţare, de marketing şi promovare, precum şi de vânzare şi negociere. A deveni profesionist, în schimb, înseamnă să lucrezi mai puţin şi mai eficient, să ai acces la clienţi cu potential mai mare de tranzacţionare şi la tranzacţii mai valoroase, lucrând mai mult pe recomandări”, a încheiat Răzvan Cuc.

citeste totul despre: