Piaţa investiţiilor imobiliare se apropie de 1 miliard euro în 2018. Investitorii români au fost cei mai activi

Piaţa investiţiilor imobiliare se apropie de 1
miliard euro în 2018. Investitorii români au fost cei mai activi

Volumul total al investiţiilor imobiliare înregistrate în 2018 se ridică la 940 milioane euro, iar investitorii români au fost implicaţi în circa 25% dintre tranzacţii, arată o analiză realizată de CBRE. Segmentul spaţiilor de birouri a atras, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai mare volum tranzacţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spre comparaţie, volumul tranzacţiilor încheiate în 2018 este la un nivel similar cu cel înregistrat în 2017, dar cu 30% mai ridicat faţă de valoarea raportată în 2016.

Pentru al patrulea an la rând, sectorul spaţiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacţii, cu 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018. Clasamentul este completat, la distanţă considerabilă, de spaţiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacţii, de segmentul spaţiilor industriale, cu 7% şi de hoteluri şi alte tranzacţii, care au însumat restul de 5%.

Piaţa imobiliară bucureşteană a avut cea mai intensă activitate şi în 2018, cu 77% din totalul investiţiilor înregistrate la nivel urban naţional. Investitorii autohtoni au fost cei mai activi, implicându-se în aproape 25% din totalul tranzacţiilor, urmaţi de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% şi de investitorii portughezi, cu 13%.

Potrivit CBRE, cele mai mari tranzacţii din 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului, pe segmentele spaţiilor de birouri şi spaţiilor comerciale. Cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I şi II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro. A doua tranzacţie, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acţionariatului ParkLake Shopping Center şi s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acţionar al centrului comercial, prin achiziţia participaţiei de 50% deţinute de Caelum Development.

Topul celor mai valoroase tranzacţii din 2018 este completat de alte cinci acorduri:

• Vânzarea complexului de clădiri de birouri Oregon Park (I şi II), dezvoltat de Portland Trust, către Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro;

• Vânzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucureştiului, către fondul de investiţii sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro;

• Vânzarea proiectului de birouri The Landmark, către fondurile de investiţii Revetas Capital şi Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro;

• Vânzarea primei clădiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, către compania austriacă CA Immo, cu 53 milioane euro;

• Vânzarea clădirii de birouri Crystal Tower, către compania cehă de investiţii, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

În 2018, volumul tranzacţional total s-a menţinut aproape la acelaşi nivel din 2017 şi a atins 940 milioane euro, iar valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut cu 5% faţă de anul precedent, până la 29 milioane euro. Birourile din capitală au suscitat cel mai mare interes, cu 97% din totalul tranzacţiilor înregistrate pe acest segment. În cazul spaţiilor comerciale, 69% dintre acorduri au vizat proiecte din Bucureşti, iar restul s-au desfăşurat în alte oraşe din România.

Randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) este în scădere pentru toate sectoarele analizate: industrial, birouri şi retail. Evoluţia randamentului prime pe plan local se aliniază trendului manifestat în Europa Centrală şi de Est, ceea ce este un semn că piaţa este activă, cu un nivel bun al investiţiilor şi tranzacţiilor. Decalajul dintre România şi alte ţări din regiune, ca Ungaria şi Slovacia, s-a diminuat, însă există loc pentru noi scăderi ale acestui randament în toate sectoarele pieţei imobiliare autohtone. Astfel, cel mai mic randament prime a fost înregistrat de sectorul spaţiilor comerciale, cu 6,5%, urmat de segmentul spaţiilor de birouri, cu 7% şi de spaţiile industriale, cu 7,75%.

„Piaţa investiţiilor imobiliare a avut un an bun, cu o dinamizare resimţită în cel de-al doilea semestru. Un semnal clar al maturizării pieţei româneşti este interesul crescut manifestat de noii investitori. Astfel, mărimea şi potenţialul industriei imobiliare autohtone a atras jucători importanţi, aflaţi la prima interacţiune cu piaţa locală, cum sunt Hagag Development, MAS Real Estate, ForeVest Capital Partners sau Lion’s Head, care au achiziţionat în principal proiecte de clădiri de birouri şi de retail. În 2019 ne aşteptăm ca activitatea investiţională să aibă un ritm similar cu cel din 2018, datorită unor acorduri importante care sunt momentan în diferite faze de negociere. Estimăm că randamentele prime vor continua să scadă uşor, în special pe piaţa spaţiilor de birouri”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: