Numărul locuinţelor noi scoase la vânzare se apropie de apogeul din 2008. De ce sunt cumpărătorii mai sceptici

Numărul locuinţelor noi scoase la vânzare se apropie de apogeul din 2008. De ce sunt cumpărătorii mai sceptici

Numărul locuinţelor noi din oferta înregistrată la finele anului trecut, la nivel naţional, se află la cea mai apropiată valoare faţă de 2008, an de apogeu pentru piaţa imobiliară locală, iar segmentul va creşte cu încă 10% până la până la finele anului, estimează specialiştii expoziţiei imobiliare Imobiliarium.

La nivelul anului 2008, oferta de noi locuinţe ajunsese la aproximativ 61.000 de unităţi, la nivel naţional. La finele anului trecut, acelaşi segment a cunoscut a ajuns la circa 48.000 de unităţi, cea mai apropiată valoare faţă de perioada de comparaţie, iar în primele luni ale lui 2019 acest segment a crescut cu 5%. Până la finele acestui an, reprezentaţii Imobiliarium estimează o creştere a numărului de noi locuinţe cu circa 10%, până la 53.000 de unităţi, comparativ cu decembrie 2018.  

Printre motivele ce au determinat creşterea ofertei de locuinţe noi în prezent se numără evoluţia cererii – INS estimează un număr de circa 45.000 de cereri doar în Bucureşti -, creşterea puterii de cumpărare în ultimii 5 ani - la nivel naţional, lipsa consolidării şi investiţiilor în locuinţele vechi, precum şi limitarea dezvoltării infrastructurii.

Chiar dacă oferta de locuinţe noi se apropie cu paşi repezi de recordul din 2008, apetitul de achiziţie este unul temperat, cumpărătorul manifestă mai degrabă o cumpătare, atenţie la detalii, un simţ critic dezvoltat, respectiv o nevoie de a evalua cât mai corect. Această tendinţă nu poate aduce decât lucruri pozitive pentru piaţă, care se va orienta cât mai mult spre calitate”, a declarat Adrian Stănescu, Project Manager Imobiliarium.

Următoare ediţie a Imobiliarium, care va avea loc între 17-19 mai,  în incinta parcării BricoDepot Băneasa, va pune la dispoziţia vizitatorilor o ofertă de peste 22.000 de locuinţe, încadrate în aproximativ 90 de ansambluri rezidenţiale şi cumulând peste 1.200.000 de mp utili de vânzare într-un singur loc. În total, îşi vor prezenta oferta circa 65 de dezvoltatori. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: