Evaluatori, despre modificarea impozitelor pe clădiri: Folosirea grilei notariale va duce la blocaje

Evaluatori, despre modificarea impozitelor pe clădiri: Folosirea grilei notariale va duce la blocaje

Foto Shutterstock

Evaluatorii autorizaţi afiliaţi ANEVAR spun că modificările care vor să fie aduse de Coaliţia de guvernare asupra modului de impozitare a clădirilor, în speţă folosirea valorilor cuprinse în grilele notariale, ar putea duce la blocaje.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modificările fiscale planificate de coaliţie vizează şi ca impozitarea proprietăţilor să se facă la valoarea reală, urmând ca până la realizarea unui sistem de evaluare să fie folosite grilele notarilor.
 
Impozitarea va fi pe categorii rezidenţial/nerezidenţial (se renunţă la impozitarea pe persoana fizică versus persoană juridică). Până la realizarea unui sistem digital şi actualizat de evaluare în timp real a valorii proprietăţilor, se va folosi grila notarială. Acest principiu va fi aplicat atât la clădiri cât şi la terenuri.
 
Precizările ANEVAR
 
În legătură cu aceste propuneri, ANEVAR precizează că această „grilă notarială” se numeşte „Studiu de piaţă” şi, conform Codului fiscal, trebuie să conţină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent.
 
Conform modificării Codului fiscal din decembrie 2021, prin Legea nr. 308/2021, elaborată fără consultarea ANEVAR, „Studiul de piaţă va fi întocmit de către experţi evaluatori autorizaţi”.
 
Astfel, ANEVAR precizează că aceste studii de piaţă care se vor întocmi pentru anul 2023 sunt asimilate analizei pieţei imobiliare şi nu includ niciun proces de estimare a valorii proprietăţilor, ci doar o prezentare din informaţiile publice a datelor privind preţurile minime consemnate în anul anterior.
 
Evaluatorii subliniază faptul că în zonele unde nu există pieţe active (în care nu sunt înregistrate tranzacţii) sau pe segmentele de piaţă unde nu au fost tranzacţii, studiile nu vor prezenta valori.
 
„Considerăm că utilizarea acestor studii pentru stabilirea valorilor impozabile a proprietăţilor va genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor”, arată ANEVAR.
 
Conform Asociaţiei, sistemul actual de estimare a valorilor impozabile poate fi adaptat astfel încât să se asigure obiectivele asumate prin PNRR de trecere a valorii impozabile spre valoarea de piaţă, dar nu prin utilizarea studiilor de piaţă menţionate în Codul fiscal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările