Ikea susține că nu sunt ploșnite în magazinul Pallady: am luat măsuri preventive de dezinsecție adiționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ikea Pallady a luat măsuri preventive de dezinsecție a zonei de depozitare recuzită și zonei comerciale, conform recomandărilor experților furnizorului specializat de servicii.

Ploșniță
Ikea Pallady a luat măsuri preventive de dezinsecție

„După ce ni s-a adus la cunoștință posibila prezență a ploșnițelor în magazinul IKEA Pallady și pentru că tratăm cu mare seriozitate sănătatea și siguranța clienților și angajaților noștri, IKEA România a inițiat imediat o investigație internă.

Rezultatele raportului preliminar de verificare infirmă infestarea cu ploșnițe sau alți dăunători în toate zonele analizate, incluzând zona de depozitare recuzită, zona comercială sau produsele de larg consum, destinate clienților. Aceste rezultate preliminare au fost confirmate și de concluziile controalelor efectuate de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Municipiului București.

Conform recomandărilor experților furnizorului specializat de servicii, am luat măsuri preventive de dezinsecție adiționale și vom continua să monitorizăm situația în următoarele săptămâni”, precizează Ikea.

Vineri, mai mulți clienți au postat pe Reddit că magazinul Ikea Pallady se confruntă de câteva zile cu o invazie de ploșnițe.

De câteva zile Ikea Pallady se confruntă cu o problemă de nedorit pentru orice client sau angajat: ploșnițe. Conducerea nu face nimic în această privință, ci doar tot zic că o să facă dezinsecție mâine. Prin asta îmi fac datoria civică de a anunța oamenii care nu vor ploșnițe acasă (nu e de dorit așa ceva în niciun caz), să evite o perioadă Ikea Pallady”, a informat un cetățean pe platforma Reddit.

La solicitarea „Adevărul”, Ikea a declarat: „La IKEA România, sănătatea și siguranța clienților și a colegilor noștri sunt o prioritate pentru noi. În ceea ce privește subiectul legat de prezența unor ploșnițe în cadrul magazinului IKEA Pallady, am inițiat imediat o investigație internă și în prezent analizăm circumstanțele legate de acest potențial incident. Din informațiile preliminare, zona posibil afectată este cea de depozitare recuzită a magazinului și nu s-au extins în zona comercială a magazinului sau în produsele de larg consum, destinate publicului. În funcție de rezultatele investigației, vom începe să implementăm imediat toate măsurile necesare pentru a rezolva problemele identificate”.

Eforturile noastre de a contacta DSP, atât telefonic, cât și pe mail, pentru a afla ce măsuri a luat au fost sortite eșecului. Deși au trecut patru zile de la solicitarea scrisă trimisă DSP de „Adevărul”, aceștia nu au răspuns nici acum, nici în legătură cu procedurile legale în cazul în care într-o zonă comercială există ploșnițe, nici în legătură cu un potențial control.

Ploșnițele se ascund în lemn și trec cu ușurință dintr-o cameră în alta

Ploșnițele au corpul aplatizat se pot ascunde cu ușurință în locurile foarte mici și înguste, cum ar fi în fisurile din parchet sau din perete, sub covoare, în spatele tapetului sau tavanului fals, în canapele sau ramele paturilor, în spatele tablourilor sau ramelor acestora și în multe alte locuri unde sunt dificil de identificat. În general prefera să rămână în grupuri, iar acolo unde există infestări mari este de asemenea și un miros specific neplăcut.

Adeseori sunt prezente în hoteluri și pensiuni și uneori spitale, se pot muta rapid dintr-o cameră în alta acolo unde exista blocuri de apartamente și se pot transporta dintr-un loc în altul în bagaje sau în mobilierul second hand sau chiar prin aparatură electrocasnică mutată dintr-un loc infestat într-unul neinfestat.

Sunt insecte parazite care sug sânge de la oameni și păsări (găina și porumbelul), cu aripi atrofiate, din subordinul heteropterelor, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral și miros urât caracteristic.

Ca habitat, ploșnița prefera zonele întunecate și liniștite din apropierea gazdei de la care va încerca să se hrănească. Se ascunde în locurile greu accesibile și la colturile mobilei, la cusăturile saltelei sau pe tăblia sau somiera patului. Este atrasă la hrană de dioxidul de carbon și de căldura pe care o emit oamenii cu precădere în timpul somnului. De obicei poate fi observată noaptea, atunci când nu este lumină, moment în care va ieși din ascunzișuri să se hrănească.

Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta. Combaterea se face cu insecticide speciale sau prin tratamente termice specifice, această insectă fiind sensibilă atât la temperaturi înalte (peste 50 grade celsius) cât și la temperaturi foarte joase (-18-20 grade celsius). Totuși există o diferență importantă în ceea ce privește tratamentele termice și anume că în timp ce expunerea la temperaturi înalte trebuie să fie pentru câteva zeci de minute pentru a afecta iremediabil insecta sau ouăle acesteia expunerea la temperaturi foarte joase trebuie efectuată pe parcursul câtorva zile pentru ca și ouăle să fie afectate prin înghețare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite