Ieftinirea ţiţeiului a dus Rompetrol Rafinare la un un profit net de 18 milioane de dolari pe primele şase luni
0Rompetrol Rafinare (RRC), parte a grupului KMG International, a înregistrat un profit net consolidat de 18 milioane dolari în primul semestru, faţă de o pierdere de 46,9 milioane dolari în aceeaşi perioada a anului trecut, chiar dacă cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 29%, influenţată de preţul petrolului.
În trimestrul al doilea, Rompetrol Rafinare a raportat un profit de 18,4 milioane dolari, faţă de o pierdere de 20 milioane dolari în intervalul similar al anului trecut, se arată într-un comunicat al companiei.
Rezultatul operaţional a consemnat, de asemenea, o evoluţie pozitivă, la 56 milioane dolari în primul semestru, nivel dublu comparativ cu primele şase luni ale anului precedent. În trimestrul al doilea, EBITDA s-a situat la 67 milioane dolari, de patru ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.
Evoluţia pozitivă a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2015 la rafinăriile Petromidia, Vega şi divizia de petrochime, mai mare cu 11% comparativ cu cea înregistrată în primul semestru din 2014, precum şi de eficientizarea costurilor de procesare, creşterea randamentelor produselor, îmbunătăţirea fluxurilor tehnologice şi vânzarea produselor finite cu 10% mai mare decât în 2014, notează Rompetrol.
Cantitatea de materie primă prelucrată a crescut în urma investiţiilor derulate de KMG International. Aceasta este controlată de către KazMunaiGaz, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan.
În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creştere cu peste 7% faţă de media atinsă în 2014 - 13.800 de tone/zi.
De asemenea, compania implementează programul de transformare „Change for good“, care vizează o îmbunătăţire a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare - petrochimie, trading - logistică, retail - marketing.
Exporturile au crescut cu 12%
Atât cifra de afaceri brută consolidată a companiei Rompetrol Rafinare din primul semestru al anului 2015, de aproximativ 2 miliarde dolari, în scădere cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi cea raportată pentru trimestrul al doilea, de 1,1 miliarde dolari, au fost influenţate de scăderea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere de la un nivel de 800-900 dolari/mt până la un nivel de 400-500 dolari/mt, deşi vânzările cantitative au crescut semnificativ.
Pe fondul creşterii producţiei celor două rafinării - Petromidia şi Vega - dar şi a diviziei de petrochimie, exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cantitativ cu 12% comparativ cu primul semestru al anului trecut, valoarea acestora fiind de peste 763 milioane dolari în prima jumătate a anului 2015.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 678 milioane dolari în primul semestru din 2015, din care 389 milioane dolari în trimestrul al doilea, arată compania.
Petromidia, 43% din capacitatea de rafinare a României
Petromidia reprezintă 43% din capacitatea de rafinare a României, iar investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,3 miliarde dolari.
Pe segmentul de rafinare, compania a înregistrat un profit net de 44,4 milioane dolari în prima jumătate a anului, faţă de rezultatul negativ de 51,2 milioane dolari în primele sase luni ale anului trecut.
În urma creşterii cantităţilor de materii prime prelucrate, vânzările de carburanţi au urcat atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În primul semestru, compania a vândut 821.000 tone pe piaţa internă, mai mult cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 1,1 milioane tone pe principalele pieţe externe în care se află subsidiarele KMG International, precum şi în ţările din jurul Mării Negre (în cretere cu 11% comparativ cu primul semestru al anului trecut).
Creştere de 8,2% pe segmentul de petrochimie
Cantitatea de materii prime prelucrate de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare a fost mai mare cu 8,2% în primele sase luni (91.600 de tone) comparativ cu cea realizată în acelaşi interval al anului trecut. În trimestrul al doilea, producţia totală de polimeri a fost de 37.527 tone, în creştere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 35.728 tone.
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România.
Cum a stat distribuţia de carburanţi
Pe segmentul de distribuţie, în primele şase luni ale anului, cifra de afaceri brută înregistrată s-a situat la 1,11 miliarde dolari, în scădere cu 26% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut. Cantităţile de carburanţi vândute în retail în primul semestru au însumat 289.000 tone, iar cele în regim en-gros 468.000 tone, mai mult cu 1%, respectiv 2%, comparativ cu primul semestru din 2014. Vânzările de GPL (gaz petrolier lichefiat) din primele şase luni ale anului s-au menţinut la nivelul din prima jumătate a anului trecut, respectiv la 138.000 tone.
KMG International, prin intermediul companiei Rompetrol Downstream, derulează un program de extindere şi modernizare a reţelei de staţii de distribuţie carburanţi, de adaptare la noul concept Rompetrol, atât în România, cât şi în Georgia şi Moldova.
Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Franţa şi Spania.
În România, compania operează 735 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.
Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare, inclusiv activitatea de petrochimie, şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.
Statul vinde 26,6% din Petromidia
Acţiunile Rompetrol Rafinărie sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, cu următoarea structură de acţionariat: KMG International N.V. Olanda, 48,11%, statul român, 44,69% şi alţi acţionari, 7,19%.
Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii iulie, strategia de privatizare a societăţii Rompetrol Rafinare, urmând ca preţul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social, să nu fie mai mic de 200 milioane de dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea.