ANRM a prelungit cu trei ani licenţa Serinus Energy pentru explorare de ţiţei şi gaze la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rompetrol îşi va vinde participaţia de 40% la firma Winstar Satu Mare către Serinus Energy
Rompetrol îşi va vinde participaţia de 40% la firma Winstar Satu Mare către Serinus Energy

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a prelungit cu trei ani licenţa de explorare deţinută de Serinus Energy, proprietarul companiei petroliere Winstar Satu Mare, pentru un perimetru de petrol şi gaze din judeţul cu acelaşi nume unde activează alături de Rompetrol.

Serinus deţine în Satu Mare un perimetru cu o suprafaţă de 2.950 de kilometri pătraţi, pe care îl administrează împreună cu KMG International (fostul Rompetrol Group). Winstar Satu Mare deţine 60% din concesiune, iar KMG International are restul de 40%.

Serinus Energy este o companie controlată de fondul de investiţii polonez Kulczyk Investments.

KMG International intenţionează să se retragă din proiect, urmând să îşi cedeze participaţia către Serinus, care va ajunge astfel la o participaţie de 100% la proiect, se arată într-un comunicat al Serinus Energy. 

Rompetrol vrea să iasă din compania mixtă

Din cauza unor prevederi legale, KMG va păstra participaţia de 40% la proiect, în beneficiul Winstar, până când va putea să se retragă din compania mixtă şi să o cedeze în mod oficial.

Winstar Satu Mare, deţinută integral de Serinus, şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate în faza a doua de explorare a perimetrului de la Satu Mare, iar acest fapt i-a dat dreptul să solicite ANRM prelungirea licenţei. 

Programul include angajamentul de a fora două noi puţuri şi, fie de a achiziţiona date seismice 3D pentru o suprafaţă de 120 de kilometri pătraţi, fie de a fora un al treilea puţ. Prelungirea licenţei de explorare a perimetrului de la Satu Mare necesită acordul mai multor ministere.

Descoperire la Moftiniu

Ca urmare a prelungirii licenţei, Serinus va putea să înceapă cât mai curând posibil exploatarea rezervelor de gaze naturale descoperite recent la Moftinu.

Compania a anunţat în luna aprilie că în urma testelor la sonda Moftinu-1001 din perimetrul Satu Mare a fost identificat un zăcământ de gaze de aproape 481,4 milioane de metri cubi.

Spre comparaţie, compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a raportat anul trecut o producţie de 5,65 miliarde metri cubi. 

„Suntem foarte mulţumiţi că am obţinut prelungirea licenţei la perimetrul Satu Mare, şi chiar mai încântaţi că putem să ne majorăm particicipaţia la 100%. Moftinu va avea o contribuţie importantă la producţia şi portofoliul de rezerve ale Serinus. Suntem foarte mulţumiţi de potenţialul de explorare al perimetrului de la Satu Mare, despre care compania anticipează că va avea ca rezultat noi descoperiri de petrol şi gaze“, a declarat Tim Elliott, preşedinte şi director general al Serinus.

Pe lângă perimetrul din Satu Mare, Serinus Energy are activităţi de explorare şi producţie în Ucraina, Tunisia, Brunei şi Siria. Serinus este listată în Polonia şi Canada.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite