Hidroelectrica, cale liberă să se listeze la bursă. FP speră că Ministerul va vota favorabil pentru numirea unui Consiliu de Supraveghere, cu mandat de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul impediment pentru în calea listării Hidroelectrica la bursă a fost eliminat, după o decizie favorabilă dată de Curtea de Apel Bucureşti, joi, transmite Greg Konieczny, CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

„Ieri a fost adoptată decizia mult aşteptată, ce pune capăt litigiilor începute în timpul procedurii de insolvenţă pentru Hidroelectrica şi elimină ultimul impediment în calea listării companiei pe bursă de valori”, a declarat Konieczny.

Joi, Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie favorabilă Hidroelectrica, în procesul cu „băieţii deştepţi”, la sentinţa de închidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica. Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016. După deschiderea procedurii de reorganizare judiciară, administratorul a denunţat contractele încheiate bilateral de producătorul de energie cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi”, contracte considerate păguboase pentru Hidroelectrica, deoarece prevedeau livrarea de energie acestor traderi la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă, potrivit Economica.net.

Listarea, accelerată

În urmă deciziei favorabile a Curţii de Apel Bucureşti, Konieczny a transmis că îşi exprimă încrederea că finalizarea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei, în primul rând, prin asigurarea numirii membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere pentru un mandat de patru ani, în următoarea AGA a Hidroelectrica, programată pentru 19 aprilie 2017.

„Aceste noi numiri pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt fundamentale nu doar procesului de listare, dar şi pentru stabilitatea şi dezvoltarea companiei pe termen lung, în calitatea ei de lider pe piaţă energiei din România. Considerăm că perpetuarea inutilă a status quo-ului de interimat pentru Consiliul de Supraveghere al unei companii de o asemenea anvergură aduce riscuri uriaşe pentru acţionarii ei”, a precizat Konieczny.

El susţine că este încrezător că Ministerului Energiei va ţine cont de propunere şi va vota favorabil pentru numirea noului Consiliu de Supraveghere, conform prevederilor guvernanţei corporative.

Consilul urmează să voteze, la rândul său, printr-o procedură de selecţie transparentă, nouă conducere executivă, care este de asemenea necesară stabilităţii companiei atât pe term scurt, cât şi pe termen lung. 

Hidroelectrica este, la ora actuală, cea mai valoroasă companie a statului român.

Potrivit Fondului Proprietatea, Hidroelectrica a reuşit să îşi dubleze valoarea de la 2 miliarde de euro până la 4 miliarde de euro între 2012 şi 2016, conform evaluărilor independente, şi să înregistreze mai mult de 280 de milioane de euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro înregistrate în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite