Hidroelectrica a finalizat o investiţie de 150 milioane euro la centrala Nehoiaşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica

Producătorul de energie Hidroelectrica a inaugurat joi cea mai lungă galerie de aducţiune din România construită după 1984, în urma unei investiţii de 150 milioane euro, ca parte a amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu, proiect inclus în planul de investiţii pentru perioada 2015-2020.

„ÎProiectul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfăşoară în judeţele Buzău, Covasna şi Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică şi Zabala şi a fost demarat în anul 1981“, a anunţat compania printr-un comunicat.

Aducţiunea Surduc-Nehoiaşu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiaşu si are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40 mc/s şi un diametru interior de 4 metri.

Finalizarea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu va permite instalarea în cadrul centralei hidroelectrice Nehoiaşu a celei mai mari capacităţi de producere a energiei electrice puse în funcţiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW şi o producţie de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

Derivaţia Surduc-Nehoiaşu, alcătuită din aducţiunea principală Surduc-Nehoiaşu şi nodul de presiune Surduc-Nehoiaşu, are cea mai lungă galerie de aducţiune escavată pentru folosinţă energetică, precum şi cea mai lungă galerie forţată (2.540 m) şi asigură cea mai mare cădere hidraulică din investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica (circa 490 metri). De asemenea, derivaţia Surduc-Nehoiaşu reprezintă cea mai mare dintre investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica.

„Proiectul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu are un caracter complex şi se realizează în mai multe etape, pe trepte ale investiţiei, reanalizate sistematic din perspectiva optimizării tehnico-economice. Valoarea decontată până în prezent pentru realizarea treptei Surduc-Nehoiaşu se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, restul de executat pentru fiind de aproximativ 250 de milioane de lei, astfel încât investiţia va totaliza aproape 850 de milioane de lei“, se mai arată în comunicatul companiei de stat.

În cadrul amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu este pusă în funcţiune, din anul 1988, centrala hidroelectrică Nehoiaşu I, având instalate 2 hidroagregate cu o putere totală instalată de 42 MW şi o producţie medie de energie evaluată la 120,6 GWh/an.

Investiţia face parte din planul de investiţii al Hidroelectrica pentru perioada 2015-2020.

 

Investiţii de 1,3 miliarde de euro

Bugetul alocat de Hidroelectrica pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare-retehnologizare-mentenanţă în această perioadă este de peste 1,3 miliarde de euro, astfel: amenajări hidroenergetice noi (450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuţie: Siriu-Surduc, Racoviţa, Bretea, Răstoliţa, Dumitra-Bumbeşti), retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice existente - 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate (Stejaru, cu o capacitate de 210 MW, Vidraru, cu o capacitate instalată de 220 MW, Râul Mare Retezat, cu o capacitate instalată de 335 MW, Marişelu, cu o capacitate instalată de 220 M) şi în modernizări de hidroagregate.

Alte 240 milioane euro vor fi alocate pentru lucrări de mentenanţă cu capitalizare, în timp ce pentru achiziţia şi realizarea de capacităţi noi de producţie din alte surse regenerabile (eolian, solar, biomasă) se vor aloca 300 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite