Guvernul suspendă angajările la stat, până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetarii nu mai primesc bilete de odihnă

Guvernul suspendă toate angajările din administraţia publică centrală, până la finalul acestui an, potrivit unei Ordonanţe a Ministerului Dezvoltării Regionale aflate în dezbatere publică.

Ordonanţa prevede înfiinţarea Comitetului interministerial pentru analiza organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală. Acesta va realiza, până la data de 31 decembrie 2017, o analiză a organizării instituţionale şi a eficienţei utilizării resurselor umane la nivelul Guvernului, ministerelor, altor organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv a serviciilor publice deconcentrate ale acestora, al autorităţilor administrative autonome şi instituţiilor prefectului.

Comitetul interministerial va elabora un raport privind analiza organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală, care va fi prezentat Guvernului. Raportul va conţine recomandări pe care Comitetul interministerial le va transmite autorităţilor şi instituţiilor din administraţia publică centrală.

Se suspendă concursurile de angajare

Odată cu înfiinţarea acestui Comitet, concursurile pentru ocuparea funcţiilor din autorităţile administraţiei publice centrale vor fi suspendate, „pentru a putea asigura evidenţa corespunzătoare a tuturor funcţiilor publice din administraţia publică centrală, după finalizarea analizei organizării instituţionale şi a resurselor umane din administraţia publică centrală, urmând a se lua măsurile care se impun”.

Astfel, potrivit ordonanţei aflate deocamdată în dezbatere publică, „de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice”, cu câteva excepţii.

Excepţiile sunt

a) înalţii funcţionari publici;                                                                             

b) posturile vacante din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice nou-înfiinţate, potrivit legii;

c) personalul de specialitate din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice care au ca obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare comunitare acordate României de către Uniunea Europeană;

d) personalul care desfăşoară activităţi aferente Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023;

e) posturile unice, ale căror atribuţii specifice nu se regăsesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autorităţilor şi instituţiilor publice;

f) posturile diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe;

g) posturile temporar vacante;

h) funcţiile publice de conducere generale şi specifice, funcţiile publice de conducere cu statut special şi posturile militare de conducere;

i) posturile din cadrul aparatului sistemului judiciar;

j) personalul încadrat la cancelaria prefectului.

(2) Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor, publicate în Monitorul Oficial al României, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe pot fi ocupate în condiţiile legii.

(3) Ocuparea posturilor vacante prevăzute la alin. (1) lit. a) - i) se realizează cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, se pot organiza concursuri şi pentru ocuparea altor posturi decât cele prevăzute la  alin. (1) lit. a) - i), cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget”.

Programul de Guvernare 2017-2020 prevede necesitatea implementării unui Plan de raţionalizare a cheltuielilor publice, în cadrul căruia unul dintre piloni vizează auditul funcţiilor guvernamentale, inclusiv blocarea posturilor din administraţia publică până la 31 decembrie 2017.

Blocarea angajărilor în sistemul public a mai fost decisă de Guvernul Boc în contextul crizei economice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite