Guvernul înfiinţează o nouă societate prin divizarea Electrica Bucureşti, pentru administrarea pachetelor minoritare şi vânzare de acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis înfiinţarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, prin divizare parţială a Electrica Bucureşti, urmând ca, după finalizarea divizării, compania să vândă, prin ofertă publică de majorare a capitalului, prin aport de capital privat, un pachet de acţiuni nou-emise.

Înfiinţarea noii societăţi a fost decisă prin Hotărâre de Guvern, informează Mediafax. Noua societate va prelua parte din patrimoniul Electrica Bucureşti, necesară desfăşurării activităţii de gestionare a participaţiilor minoritare, împreună cu aceste participaţii.

Pe lista participaţiilor minoritare care urmează să fie transferate au fost incluse toate acţiunile emise de Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa, deţinute de Electrica Bucureşti.

Noua societate va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

Fond de investiţii de un miliard de euro

Constantin Niţă, fost ministru delegat pentru Energie, actual ministru al Economiei, anunţa anul trecut că pachetele minoritare deţinute de stat la toate societăţile deja privatizate vor fi unificate într-un fond de investiţii, care să sprijine marile proiecte din energie. Recent, el anunţa că fondul poate fi creat pornind de la societatea care va administra pachetele minoritare de la Electrica. Crearea fondului este în impas deoarece Ministerul Finanţelor se opune, ca urmare a pierderii dividendelor la bugetul de stat.

Electrica are mai multe procese cu Enel, E.ON şi CEZ la Curtea de Arbitraj de la Paris, daunele cerute ridicându-se la 1,5 - 2 miliarde de euro, pentru nerespectarea prevederilor din contractele de privatizare.

Saga răzgândirilor

Anterior, Guvernul a stabilit cu organismele internaţionale listarea pe bursele de la Bucureşti şi Londra a companiei Electrica. Aceasta a decis să vândă un pachet de acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social, titluri emise în cadrul unei majorări de capital, prin această ofertă statul vizând cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.

Electrica este controlată integral de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi are un capital social de 2,06 miliarde de lei. În 2012, Guvernul opta pentru vânzarea unor pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica. Operaţiunea era planificată pentru a doua jumătate a acelui an. Ulterior, Guvernul a decis privatizarea majoritară a companiei.

Trei filiale de distribuţie

Cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica au fost privatizate în perioada 2004-2008, fiind preluate de grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania). Compania de stat mai are trei filiale de distribuţie, una de furnizare a energiei şi o subsidiară de servicii şi mentenanţă.

Grupul Electrica are o arie de acoperire naţională, deservind aproximativ 3,5 milioane de clienţi, potrivit anunţului de selecţie a intermediarului listării. Societatea alimentează cu electricitate Transilvania şi nordul Munteniei.

Mai puteţi citi:

Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ

Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.

Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, scrie Agerpres.ro, care citează surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

Angajaţii Electrica vor putea prelua acţiuni la filialele privatizate până la finele anului 2014. Cum a plimbat statul tranzacţii de 700 de milioane de euro

Angajaţii, conducerea şi pensionarii care au avut ultimul loc de muncă în cadrul Electrica vor putea achiziţiona pachetul de maxim 10% la filialele deja privatizate până la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Departamentului pentru Energie.

Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris procesul cu Enel. Acesta este primul dintre cele patru procese pe care le are cu distribuitorii de energie

Compania Electrica SA, deţinută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuţie şi furnizare pe motiv că nu şi-au respectat unele obligaţii din contractele de privatizare.

Electrica şi-a majorat pretenţiile în litigiul cu CEZ, de la 18 milioane euro la 82 milioane euro

Compania de stat Electrica şi-a majorat pretenţiile de la 18 la 82 milioane de euro în litigiul cu CEZ, derulat la Curtea de arbitraj de la Paris, potrivit raportului financiar al grupului ceh.

ANRE: Electrificarea locuinţelor fără acces la curent va fi făcută de distribuitori. E.ON, Enel, CEZ şi Electrica, afectate direct

Electrificarea celor aproape 100.000 de locuinţe din peste 2.200 de localităţi care încă nu au acces la acest serviciu va fi realizată de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.

Electrica cere penalităţi de 1,5-2 miliarde de euro de la E.ON, CEZ şi Enel pentru nerespectarea contractelor de privatizare a distribuţiilor de electricitate

Electrica are pretenţii de 1,5 - 2 miliarde de euro de la companiile care au achitionat distribuţii de electricitate de la stat, însă acestea au au venit cu alte calcule în instanţele internaţionale şi spun că penalităţile ar trebui să fie în jur de 500-700 milioane de euro, a declarat Gabriel Dumitraşcu, director al Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite