Electrica şi-a majorat pretenţiile în litigiul cu CEZ, de la 18 milioane euro la 82 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul român consideră că grupurile care au preluat distribuţiile de energie electrică nu şi-au îndeplinit angajamentele din contractele de privatizare
Statul român consideră că grupurile care au preluat distribuţiile de energie electrică nu şi-au îndeplinit angajamentele din contractele de privatizare

Compania de stat Electrica şi-a majorat pretenţiile de la 18 la 82 milioane de euro în litigiul cu CEZ, derulat la Curtea de arbitraj de la Paris, potrivit raportului financiar al grupului ceh.

Electrica SA şi-a majorat pretenţiile împotriva companiei noastre de distribuţie din România de la 18 milioane euro la 82 milioane euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013“, se arată în prezentare.

CEZ respinge acuzaţiile ca nefondate şi a cerut curţii de arbitraj să respingă acţiunea Electrica şi să dispună plata cheltuielilor de judecată de către compania românească, se spune în raport. Compania cehă precizează că instanţa nu a luat încă o decizie.

Electrica a dat în judecată grupurile Enel, E.ON şi CEZ, cerând penalităţi între 1,5 şi 2 miliarde de euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, declara în vară Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.

CEZ a achiziţionat distribuţie de electricitate din Oltenia, E.ON a preluat Moldova, iar Enel are unităţile din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, aceasta din urmă incluzând Bucureştiul şi regiunile învecinate.

Pe aceeaşi temă:

Niţă îşi face un fond de un miliard de euro

Guvernul pregăteşte realizarea unui fond de un miliard de euro, în care urmează să fie incluse participaţiile minoritare deţinute de stat, a anunţat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.

Electrica cere penalităţi de 1,5-2 miliarde de euro de la E.ON, CEZ şi Enel pentru nerespectarea contractelor de privatizare a distribuţiilor de electricitate

Electrica are pretenţii de 1,5 - 2 miliarde de euro de la companiile care au achitionat distribuţii de electricitate de la stat, însă acestea au au venit cu alte calcule în instanţele internaţionale şi spun că penalităţile ar trebui să fie în jur de 500-700 milioane de euro, a declarat Gabriel Dumitraşcu, director al Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri