Guvernul de la Berlin lansează o campanie pentru integrarea refugiaților ucraineni pe piața muncii

0
Publicat:

Guvernul german a propus noi măsuri ce vizează accelerarea integrării a zecilor de mii de refugiați ucraineni pe piața muncii, cerând angajatorilor să relaxeze cerințele legate de cunoașterea limbii germane, și să ofere pregătire suplimentară în acest sens.

colaj foto anunț de angajare în ziar cu textul „JOBS”, văzut prin lupă
Guvernul germen cere angajatorilor să își relaxeze cerințele

Executivul de la Berlin speră să obţină susţinerea companiilor, agenţiilor de ocupare a forţei de muncă şi a asociaţiilor pentru un angajament voluntar şi l-a desemnat pe Daniel Terzenbach, de la Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă, drept reprezentant special pentru integrarea refugiaţilor pe piaţa forţei de muncă.

Ţările europene nu au fructificat deplin oportunitatea de a umple golurile de pe piaţa forţei de muncă prin sosirea refugiaţilor ucraineni începând din 2022, deşi mulţi dintre cei care au fugit de război sunt persoane cu studii superioare sau au calificări extrem de solicitate.

Economia germană are nevoie urgentă de forţă de muncă şi lucrători calificaţi, a declarat miercuri ministrul german al muncii, Hubertus Heil. „De asemenea, munca duce la integrare”, a explicat el.

Potrivit Agenţiei federale pentru ocuparea forţei de muncă, rata ocupării ucrainenilor în Germania este în prezent de 19%, „departe de a fi suficient”, în opinia ministrului german, care a declarat că 132.000 de ucraineni și-au găsit deja locuri de muncă.

Luând în calcul ucrainenii și alte persoane care au finalizat recent sau vor finaliza în curând cursuri de integrare, care includ învățarea limbii, există „un potențial pentru piața noastră a muncii de aproximativ 400.000 de persoane” care primesc în prezent beneficii și care vorbesc deja limba germană, a adăugat el.

Noile măsuri au în vedere ajutorarea în special a zecilor de mii de refugiaţi ucraineni care au încheiat sau sunt aproape să încheie cursuri de integrare oferite de guvernul german. După ce refugiaţii încheie astfel de cursuri, este de aşteptat ca ei să caute să se angajeze, în caz contrar riscând să piardă beneficiile sociale.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, peste un milion de persoane din Ucraina au solicitat azil în Germania. Potrivit datelor guvernamentale, în luna iulie existau aproximativ 196.600 de cetăţeni ucraineni angajaţi în Germania. În luna septembrie, în Germania erau 205.970 de ucraineni fără loc de muncă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite