Guvernul aprobă deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 25 aprilie deschiderea punctului de frontieră România-Ungaria de la Beba Veche, în județul Timiș, cea mai vestică localitate din România.

polișistă care verifică documentele la frontieră
Foto: Poliția de frontieră

Azi aprobăm deschiderea unui nou punct de frontieră Ungaria la Beba Veche. Este un obiectiv din lunga listă de investiţii în infrastructură aflată în derulare în judeţul Timiş, dar de altfel întreaga ţară”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

În vederea descongestionării traficului în zonă și pentru a facilita trecerea atât în Ungaria cât și în Serbia (prin Ungaria), Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a efectuat toate demersurile necesare astfel încât punctul de trecere să fie înființat cât mai repede posibil.

În acest sens, a fost încheiat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Ungar prin schimbul de note verbale apostilate la București la 08.04.2024, respectiv 11.04.2024.

Prin hotărârea adoptată astăzi Guvernul României a aprobat următoarele:

  • deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România)- Kübekháza (Ungaria);
  • preluarea sectorului de drum județean DJ 682, din domeniul public al județului Timiș și din administrarea Consiliului Județean Timiș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A.
  • încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes național, în condițiile legii, precum şi înscrierea bunului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. 

Pe 18 aprilie, Ministerul Transporturilor a aprobat Proiectul unei Hotărâri de Guvern care va permite preluarea în administrare de la Consiliul Județean Timiș la CNAIR a Drumului Județean 682 (24 km.) și reclasificarea ca Drum Național (punctele de trecere a frontierei -excepție cele temporare- trebuie să fie amenajate pe Drumuri Naționale, Autostrăzi sau Drumuri Expres), transmite economedia.ro.

Discuțiile între România și Ungaria pentru deschiderea PTF Beba Veche sunt începute din 2023. Guvernul aprobase pe 20 octombrie un Memorandum pentru deschiderea punctului de frontieră România – Ungaria la Beba Veche, iar anterior, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Guvernele României și Ungariei semnaseră două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) și execuția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va fi deschis doar pentru autovehicule de până la 7,5 tone și cu un program de funcționare zilnic, doar de la ora 08:00 la ora 20:00.

„La data de 08.04.2024, Ambasada Ungariei în România a transmis Ministerului Afacerilor Externe nota verbală nr. 45-1/HUEMB/BUC/2024 prin care a comunicat acceptarea propunerii părții române, respectiv Nota Verbală a României (MAE) nr. GI/791 din data de 11 aprilie 2024, fiind astfel perfectat acordul menționat anterior. Pentru punerea în aplicare a demersului, în urma discuțiilor purtate cu instituțiile implicate pe marginea subiectului de referință, s-a stabilit faptul că punctul internațional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) va fi amenajat în localitatea Beba Veche, județul Timiș, pentru traficul internațional de persoane, precum şi pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. În cazul creării condițiilor tehnice și de infrastructură necesare, părțile române și cele ungare pot conveni despre prelungirea programului de lucru, precum și folosirea punctului de trecere a frontierei pentru traficul internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 7,5 tone.Controlul traficului de persoane care ies de pe teritoriul Ungariei și intră pe teritoriul României, respectiv al celor care ies de pe teritoriul României și intră pe teritoriul Ungariei – inclusiv controlul persoanelor participante la traficul internațional de mărfuri – are loc pe teritoriul României, într-un loc comun. În acest scop, pe teritoriul României se înființează un loc de serviciu ungar pentru controlul traficului de frontieră. Programul de lucru al punctului internațional de trecere a frontierei, va fi zilnic, de la ora 08:00 la ora 20:00 (ora României) și de la ora 07.00 la ora 19.00 (ora Ungariei). Punctul de trecere a frontierei va fi dat în folosință după realizarea infrastructurii, asigurarea personalului și a utilităților necesare în vederea desfășurării în bune condiții a controlului de frontieră, în conformitate cu normele și standardele în vigoare. Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Poliţiei de Frontieră Române, din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne, iar posturile necesare efectuării controlului specific de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. vor fi asigurate prin suplimentarea numărului de posturi aprobat acestui operator economic prin bugetul de venituri și cheltuieli”, a transmis Ministerul Transporturilor.

Proiectul va începe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. Pentru comunitățile din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, obiectivul fiind al CJ Timiș, spunea pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, Ministrul Sorin Grindeanu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite