Guvernul alocă 20 de milioane de lei Catedralei Mântuirii Neamului

0
0
catedrala mantuirii neamului FOTO Facebook
Foto Facebook

Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit informaţiilor transmise Profit.ro. Alocarea survine apelului BOR către populaţie pentru donaţii, necesare finalizării picturilor interioare.

Fondurile au fost acordate pe 10 iunie din bugetul pentru repara┼úii ┼či construc┼úii de noi l─âca┼čuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, aflat ├«n subordinea Executivului, f─âr─â ca decizia s─â fie anun┼úat─â, scrie profit.ro.

┬áBugetul pentru repara┼úii ┼či construc┼úii al Secretariatului pentru Culte a fost stabilit la ├«nceput de an la 28 milioane lei, din care 8 milioane de lei au fost alocate Federa┼úiei Comunit─â┼úilor Evreie┼čti din Rom├ónia, iar 20 de milioane de lei Patriarhiei Rom├óne.┬á

Anul trecut, Biserica Ortodox─â Rom├ón─â a primit 214,2 milioane de lei pentru construirea/repararea l─âca┼čurilor de cult sau pentru alte activit─â┼úi desf─â┼čurate de c─âtre acestea. Cel mai probabil, doar o parte dintre aceste fonduri au mers c─âtre construc┼úia Catedralei.

Patriarhia ceruse donaţii pentru picturile Catedralei 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Rom├óne, Daniel, a anun┼úat lansarea unui site unde este prezentat stadiul picturilor deja efectuate la Catedrala M├óntuirii Neamului, preciz├ónd ┼či cum se pot face dona┼úii pentru realizarea a ├«nc─â 400 de scene ┼či icoane.

Coordonatorul lucr─ârilor de pictur─â, Daniel Codrescu, a declarat, pentru Trinitas TV, c─â site-ul a fost g├óndit at├ót ca s─â ajute oamenii care vor s─â participe efectiv prin dona┼úii, c├ót ┼či ÔÇ×pentru sus┼úinerea moral─â a proiectului, prin construirea unei comunit─â┼úi ├«n jurul acestei catedraleÔÇŁ.

O echip─â de opt arti┼čti lucreaz─â ├«n prezent pe schel─â la finalizarea mozaicului de pe hemiciclul absidei altarului. Al┼úi 40 lucreaz─â ├«n atelier la mozaicul de pe spatele catapetesmei. Cei din urm─â nu sunt ├«n aceea┼či loca┼úie, pentru a diminua riscul sanitar, se arat─â pe site-ul mai sus men┼úionat.

ÔÇ×Datorit─â pandemiei, ├«ncerc─âm s─â p─âstr─âm pu┼úin distan┼úa ┼či s─â nu st─âm foarte aglomera┼úiÔÇŁ, a explicat pictorul Daniel Codrescu, coordonatorul lucr─ârilor.

Pictura altarului este finalizat─â ├«n propor┼úie de 90%, iar acum se lucreaz─â ├«n zona de corni┼č─â, care va fi finalizat─â ├«n luna martie. La ├«nceputul lunii aprilie, toat─â schela din zona altarului va fi demontat─â. Lucrul va continua doar la partea dinspre altar a catapetesmei.

ÔÇ×Decorurile care sunt pe zona corni┼čei, prefabricatele din beton, vor fi ├«nve┼čm├óntate cu ornamente de tradi┼úie bizantin─â ┼či influen┼úate de arta tradi┼úional─â rom├óneasc─â, ce vor aduce o noble┼úe special─âÔÇŁ, a precizat Daniel Codrescu. ÔÇ×Momentan, are un aspect destul de rigid datorit─â betonului, care va fi ├«nc─âlzit prin aceast─â decora┼úie ┼či se va integra ├«n tot ansamblul pictural.ÔÇŁ

Acesta a explicat de ce aplicarea mozaicului ├«n aceast─â zon─â se face destul de lent: ÔÇ×E un spa┼úiu destul de dificil, pentru c─â sunt destul de multe diferen┼úe de nivel datorit─â formei cumva sculpturale a corni┼čeiÔÇŁ.

P├ón─â ├«n luna marie se realizase 20% din mozaicul Catedralei Na┼úionale ÔÇô 3.000 de metri p─âtra┼úi din cei aproximativ 15.000.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite