Guvernul adoptă OUG pentru stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a precizat în debutul ședinței de guvern, vineri, că Executivul va adopta OUG prin care este introdus mecanismul pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente.

„Începem să livrăm din obiectivele majore ale guvernării. Aprobăm OUG care introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimente. E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. De fapt ne ajută la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii”, a anunțat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

Totodată, premierul a precizat că „marii retaileri au fost un partener onest și corect” în cadrul discuțiilor pentru realizarea proiectului de act normativ. Am avut de la început sentimetul că această lupta împotriva creșterii prețurilor a devnit un obeictiv comun.

„Nu putem speră să avem alimente la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale, trebuie să susținem creșterea producției și a procesării”, a mai spus premierul, arătând că un prim pas este limitarea temporară a adaosurilor comerciale și anunțând o schemă de sprijin în valoare de 600 milioane de euro pentru firmele romanești producătoare de alimente care fac investiții în unitățile de procesare.

„Concretizăm vizionea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta împotriva inflației și concretizarea nivelului de trăi al românilor reprezintă preocuparea centrală a cestei guvernări. Mă bucur că și Parlamentul ne ajută în privința energiei, au redus prețul maxim pentru energie electrică. Duce la un efort mai mic din partea statului”, a mai afirmat Ciolacu.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ce alimente sunt vizate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din prima ședință de guvern introducerea unei scheme pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază. 

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt:

- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; 

- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;

- brânză telemea de vacă vrac,

- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;

- făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg;

- ouă găină calibru M 10 bucăţi;

- ulei de floarea soarelui 1 litru;

- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);

-carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);

- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia;

- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac;

- zahăr alb tos 1 kg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite