Guvernul a prelungit până în 2026 măsura reducerii accizei la motorina utilizată în agricultură

0
Publicat:

Guvernul a prelungit până în 2026 perioada de aplicare a prevederilor privind instituirea unei scheme de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, a informat vineri MADR.

Un tractor roșu ară un teren agricol
Guvernul a prelungit până în 2026 măsura reducerii accizei la motorina utilizată în agricultură

În Ședința de Guvern din 8 decembrie 2023 a fost aprobată Hotărârea pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Prezentul act normativ vizează prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr.1174/2014, de la data de 31 decembrie 2023 până la data de 31 decembrie 2026, având în vedere prorogarea termenului de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr.651/2014, care reprezintă temei legal pentru HG nr.1174/2014.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi:

Producătorii agricoli, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice, indiferent de forma de organizare și/sau organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare și/sau organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care depun la autoritatea competentă o cerere de acord prealabil pentru finanțare, iar aceasta confirmă în scris, sub rezerva verificărilor ulterioare, acordul prealabil pentru solicitarea finanțării.

„Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2026, iar măsura propusă prin această hotărâre nu are impact asupra bugetului de stat”, a informat MADR.

Potrivit tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, ponderea cheltuielilor cu motorina este între 19-30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar, iar din analiza tehnologiilor cadru de cultură, cheltuielile cu lucrările mecanizate pentru a asigura înfiinţarea culturilor, precum şi verigile tehnologice pentru o cultură, reprezintă între 40-59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

Achema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură se aplică începând cu anul 2015, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite