Guvernul a aprobat dublarea fondurilor destinate subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri o Hotărâre de Guvern prin care majorează cu peste 91% ajutorul de stat pentru motorină în agricultură în 2016, de la 338,82 milioane lei la 647,25 milioane lei, banii fiind alocaţi în acest sens Ministerului Agriculturii la rectificarea bugetară din această vară, potrivit unui comunicat de presă publicat miercuri.

Banii urmează să acopere plata ajutorului de stat pentru motorină utilizată agricultură în trimestrele doi şi trei din acest an.

Din suma alocată iniţial, 338,82 milioane lei, s-au utilizat până în prezent 314,45 milioane lei, suma rămasă fiind insuficientă pentru plata subvenţiilor în cele două trimestre menţionate.

”Măsura vine în sprijinul agricultorilor, prin finanţarea şi în anul 2016 a schemei de susţinere a cheltuielilor producătorilor agricoli, prin diminuarea costurilor de producţie, şi încurajează desfăşurarea în continuare a activităţilor din agricultură”, se arată în comunicat.

De asemenea, hotărârea aprobată de Executiv clarifică aspecte legate inclusiv de modalitatea de livrare a banilor în conturile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi virarea sumelor către beneficiari.

Potrivit actului normativ, APIA întocmeşte şi transmite trimestrial la Ministerul Agriculturii situaţia centralizată cu beneficiarii şi sumele plătite, aferente cantităţilor de motorină.

Sumele trebuie aprobate de Ministerul Finanţelor, urmând a fi virate în conturile beneficiarilor de către centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, ale APIA.

Începând cu anul 2015, conform unei Hotărâri de Guvern adoptată în 2014, se aplică o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură prin aplicarea unei rate de impozitare mai redusă.

Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2015-2020 este de 3,33 miliarde lei.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite