Preţurile mici la cereale şi producţiile scăzute, problemele agricultorilor teleormăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Agricultorii se confruntă anul acesta cu problema preţurilor mici la cereale, dar şi cu producţiile scăzute înregistrate în judeţ.

Potrivit directorului DAJ Teleorman, Veronela Pantilie, preţurile la principalele categorii de cereale nu depăşesc 600 de lei la tonă.  "Preţul la grâu este de 562 de lei pe tonă. Noi avem valorile de la marii depozitari. La orz preţul este de 552 de lei pe tona, iar la porumb de 601 lei pe tona. Am aflat ca sunt cazuri în care grâul a fost vândut şi cu 490 de lei.", a spus Veronela Pantilie.

Cea mai mare problemă a fermierilor o reprezintă preţul mic de vânzare al recoltelor raportat la cantităţile obţinute la hectar. 

"Probleme sunt din cauza preţurilor foarte mici. De când fac eu agricultură instensiv, din 2006, niciodată nu au fost preţurile aşa mici ca anul acesta. Nu ştiu ce se întâmplă. Grâul foarte bun este undeva la 0,55 de lei pe kilogram. Preţurile sunt foarte mici şi la porumb. Noi în zonă am avut producţii foarte mici. Eu nu înţeleg. Nu s-a făcut, dar preţurile sunt mici. Eu m-am întins cum este vorba ”atât cât îmi este plapuma” şi sunt la zi cu toate plăţile. Mai sunt de achitat băncii, leasing-uri până în decembrie. Sper să trec peste anul ăsta greu. " a declarat Adrian Spânu, fermier cu aproximativ 700 de hectare de teren în lucru.

În prezent, la nivelul judeţului fermierii au demarat campania de însămânţare, până la această dată fiind cultivată doar rapiţa. Însămânţarea orzului şi a grâului a început doar în anumite zone.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite