Greenpeace a dat în judecată termocentrala Rovinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greenpeace România a acţionat în instanţă termocentrala Rovinari, pentru „a forţa autorităţile să ia în considerare impactul negativ al termocentralei asupra mediului şi sănătăţii oamenilor”.

Greenpeace România, cu sprijinul avocaţilor de mediu ClientEarth, a înaintat o contestaţie legală împotriva unui permis de funcţionare pe viaţă acordat centralei electrice pe cărbune, despre care spune că este unul dintre cei mai mari poluatori din România.

„Termocentralei i-a fost acordată autorizaţia integrată de mediu pe viaţă fără o evaluare completă a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuată în cei 43 de ani de funcţionare”, susţine Greenpeace România, care spune că autorizaţia permite termocentralei să emită niveluri ilegale de praf dăunător. De asemenea, organizaţia de mediu afirmă că „eşecul de a efectua o evaluare adecvată a impactului asupra mediului (EIM) înainte de a acorda autorizaţia integrată de mediu termocentralelor nu ia în considerare nici legislaţia UE, nici pe cea românească”.

Cele două organizaţii doresc ca autorizaţia să fie anulată şi să fie efectuată o EIM completă pentru a stabili impactul probabil al proiectului asupra climei, naturii şi sănătăţii oamenilor. 

Avocatul ClientEarth specializat pe energie, Dominique Doyle: „Rovinari este unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de CO2 din UE şi una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere a poluării aerului. Iar această autorizaţie îi oferă drum liber să polueze pe termen nelimitat, în ciuda faptului că niciunul dintre aceste riscuri nu a fost evaluat vreodată. Dacă impactul său nu este evaluat acum, poate duce la vătămari ireversibile asupra oamenilor, naturii şi climei”.

Potrivit unui studiu de modelare a calităţii aerului Greenpeace, continuarea funcţionării termocentralei ar duce la daune considerabile pentru sănătatea publică, contribuind inclusiv la 490 de decese premature preconizate numai în următorul deceniu. Rezultatele modelării indică, de asemenea, că mai mult de 1.000 de persoane care locuiesc în apropierea termocentralei vor fi expuse la concentraţii de dioxid de sulf nociv (SO 2) care depăşesc limitele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Poluarea din Rovinari călătoreşte în aval într-un sit natural protejat al UE, care conţine zeci de habitate şi specii acvatice ameninţate. Autorizaţia permite termocentralei să evacueze în zonă cantităţi semnificative de deşeuri industriale, inclusiv substanţe periculoase, în ciuda faptului că aria este protejată. Acest lucru riscă să provoace daune suplimentare speciilor deja ameninţate, dar nici acest aspect nu a fost evaluat. Autorităţile trebuie, de asemenea, să evalueze şi impactul proiectului asupra mediului”, arată Greenpeace.

Cosmin Pleşcan, coordonator de campanii la Greenpeace România, a declarat: „Impactul devastator al cărbunelui asupra climei este incontestabil. Raportul recent al IPCC al ONU clarifică faptul că Europa are nevoie de un sistem lipsit complet de energie fosilă până în 2030, pentru a se conforma Acordului de la Paris. În acest moment crucial al istoriei, şi ca unul dintre cei mai mari emiţători de emisii de dioxid de carbon din România şi Europa, autorităţile nu pot ignora impactul termocentralei Rovinari asupra mediului. Nicio termocentrală nu ar trebui să primească o autorizaţie de funcţionare pentru a polua pe o perioadă nedeterminată fără a evalua mai întâi riscurile”.

O audiere este aşteptată în următoarele şase luni.                                                                              

Termocentrala Rovinari a fost clasată ca cea de-a 6-a unitate industrială cu cea mai mare poluare din Uniunea Europeană de către Agenţia Europeană de Mediu (2014).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite