Grecii vor primi 3.000 de euro dacă vor raporta tentativele de evaziune fiscală

0
Publicat:

Guvernul elen a promis un bonus de până la 3.000 de euro pentru plătitorii de taxe care identifică tentative de evaziune fiscală prin intermediul aplicației mobile „appodixi.”

colaj foto bancnote euro
Guvernul elen oferă premii pentru cetățenii care raportează evaziunea fiscală Foto: Freepik

Aplicația „appodixi” permite cetăţenilor să verifice autenticitatea şi conţinutul chitanţelor de la casele de marcat şi descoperă că acestea fie nu sunt autentice, fie nu au fost transmise Autorităţii Independente pentru Venituri Publice (AADE), informează publicaţia elenă Ekathimerini.

Acest bonus va fi inclus la proiectul de lege menit să reducă evaziunea fiscală, care va fi prezentat marţi cabinetului.

Conform datelor AADE, peste 235.000 de cetăţeni au descărcat deja aplicaţia iar numărul acestora ar urma să crească după anunţarea acordării „bonusului”. Din ziua în care a fost activată aplicaţia, au fost transmise 135.000 de plângeri, din care 75.000 anonime şi 60.000 cu numele trimiţătorului.

În plus, Ministerul Economiei şi AADE au prezentat luni o altă platformă „pentru plângerile cetăţenilor”, disponibilă pe portalul digital myAADE (myaade.gov.gr) prin care părţile interesate pot transmite automat plângerile şi informaţiile lor, cu precizarea numelui sau în mod anonim, pe diverse teme: corupţie, evaziune fiscală şi încălcări ale dispoziţiilor vamale. 

Nu e prima tentativă de a face cetățenii să renunțe la ilegalități

În 2016, Guvernul elen promitea amnistie parţială grecilor care îşi repatriază banii din conturile din Elveţia şi din alte regiuni.

„Nu vom ierta totul, însă vom oferi stimulente pentru ca oamenii să participe”, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Tryfon Alexiadis, în timpul unei emisiuni televizate. „Dacă cineva a declarat într-un an 200.000 de euro şi a depus 500.000 de euro, atunci va trebui să acopere diferenţa”, a mai spus oficialul elen la acel moment, menţionând că impozitul aplicat va fi cel valabil atunci când au fost realizate veniturile.

Pe lângă eforturile de a întâri sistemul bancar şi creşterea veniturilor bugetare, Grecia pregătea şi această lege care să ofere stimulente oamenilor pentru a dezvălui voluntar activele financiare nedeclarate păstrate în străinătate. Legea ar elimina amenzile şi o serie de penalizări pentru cei care-şi repatriază banii. În plus, proiectul de lege nu asigură amnistia totală, dar include eliminarea acuzaţiilor penale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite