Google și Microsoft consumă energie electrică aproape cât România
0Dacă s-ar întocmi un clasament global al consumului de energie electrică, care să includă atât marile companii de tehnologie, cât și statele, Google și Microsoft s-ar clasa peste 100 de țări, scrie Corriere della Sera.
Consumul celor doi giganți din tehnologie este puțin mai mare decât în Tunisia sau Iordania, puțin mai puțin decât în România, Slovacia sau Ecuador. Sau ca Azerbaidjan, care are mai mult de 10 milioane de locuitori.
Datele provin dintr-o analiză realizată de expertul în industrie Michael Thomas pe baza datelor de la Administrația americană pentru informații energetice (EIA) și a rapoartelor de mediu ale celor două companii, precizează publicația.
Astfel, în 2023 Microsoft și Google au consumat 24 și respectiv 25 TWh. O țară precum Italia a consumat aproximativ 300 TWh anul trecut, dar pentru a satisface nevoile energetice a peste 60 de milioane de cetățeni. Pentru a da un alt ordin de mărime, Nigeria – care are aproape 220 de milioane de locuitori – a consumat 32 TWh în 2023.
România a consumat în 2023, conform datelor Transelectrica, 53,4 TWh.
Inteligența Artificială este învinovățită
Companiile dau vina pe IA pentru creșterile din ultimii ani a consumului de energie, în ciuda faptului că ele și alte mari companii de tehnologie s-au angajat să își reducă consumul până în 2030. Tendința, până în prezent, este însă opusă. De exemplu, Google a subliniat că, în comparație cu 2019, emisiile sale de CO2 au crescut cu 48%. Cifre similare vin de la Microsoft: +30% din 2020.
Inteligența artificială generativă determină în prezent profiturile uriașe ale Microsoft și Google, dar și ale celorlalte mari companii de tehnologie, scriu jurnaliștii italieni.
Cu toate acestea, în scurt timp, această cursă va trebui să țină cont de raritatea resurselor din care se „hrănește”: nu numai electricitatea, ci și mii de litri de apă dulce, necesare în principal pentru răcirea centrelor de date. Elon Musk a dat deja o dată: până în 2025 nu va exista suficientă energie pentru a susține creșterea inteligenței artificiale.
Acesta este și motivul pentru care diverse părți se străduiesc să identifice noi surse alternative de energie, privind în primul rând la energia nucleară. Microsoft, de exemplu, a încheiat un parteneriat cu Helion, care se așteaptă să înceapă să producă energie prin fuziune nucleară până în 2028. Sam Altman și OpenAI sunt, de asemenea, pe aceeași traiectorie. Google, pe de altă parte, se dedică energiei geotermale și a semnat deja un acord inițial cu Fervo.
Inteligența Artificială devorează resurse energetice într-un ritm îngrijorător
ChatGPT se numără printre cele mai devoratoare de energie tehnologii, scrie într-un articol de opinie pentru The Guardian Mariana Mazzucato, profesor de economie la University College London (UCL) și directorul Institutului pentru inovare și utilitate publică.
Industria tech duce cu gândul la lucruri care nu există fizic, precum aplicațiile sau browserul de internet de pe telefon. Și totuși, infrastructura necesară pentru a stoca toate aceste informații – adică centrele de date găzduite în spații pentru birouri și la periferia orașelor – consumă cantități uriașe de energie. În pofida numelui său, acea infrastructură folosită pentru conturile „cloud” generează mai multe emisii de gaze de seră la nivel global decât zborurile comerciale.
Spre exemplu, în 2018, cele 5 miliarde de vizualizări pe YouTube ale melodiei virale Despacito au presupus aceeași cantitate de energie care ar fi necesară pentru încălzirea anuală a 40 000 de locuințe din SUA.
Asta este latura extrem de distructivă a industriei tech în ceea ce privește mediul. Cu toate că a avut un rol major în atingerea pragului de emisii zero, oferindu-ne contoare inteligente și energie solară eficientă, este totuși esențial să ne îndreptăm atenția asupra amprentei sale asupra mediului. În acest sens, modelele mari de limbaj, precum ChatGPT se numără printre tehnologiile cu cel mai mare consum de energie. Cercetările sugerează, de pildă, că o cantitate estimată de 700 000 de litri de apă ar fi putut fi folosită pentru răcirea mașinilor de instruire a ChatGPT-3 la centrele de date ale Microsoft.
Centrul global de date al Google, precum planurile ambițioase ale Meta pentru un nou supercomputer numit Research SuperCluster (RSC) sunt o nouă ilustrare a naturii intensive a consumului energetici din cadrul industriei, stârnind îngrijorări cu privire la faptul că aceste facilități ar putea responsabile de o creștere semnificativă a consumului de energie. În plus, pe măsură ce aceste companii își propun să reducă dependența de combustibilii fosili, ar putea decide să își amplaseze centrele de date în regiuni în care costul electricității este mai mic, precum în sudul SUA, ceea ce ar putea exacerba problemele legate de consumul de apă în zonele mai aride ale lumii.