Goana după cadourile de sărbători începe mai devreme de teama rafturilor goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
craciun-cadouri-aprovizionare-pachet-sosete

După ce au fost avertizaţi că ar putea avea probleme cu găsirea cadourilorde Crăciun din cauza problemelor de aprovizionare, consumatorii şi-au început mai devreme cumpărăturile, iar retailerii speră că vor avea un sezon record, susţine Bogdan Maioreanu. analist eToro.

Federaţia Naţională de Retail din SUA (NRF) estimează că vânzările vor creşte cu 8,5% până la 10,5% faţă de 2020, care a fost un an excepţional de bun. "Perspectivele pentru sezonul de sărbători arată foarte bine", a declarat economistul-şef al NRF, Jack Kleinhenz. "Poziţia neobişnuită şi benefică în care ne aflăm este aceea că gospodăriile au crescut masiv cheltuielile în cea mai mare parte a anului 2021 şi rămân cu suficientă putere de cumpărare de sărbători." 

Această creştere a cheltuielilor se vede şi în România unde vânzările cu amănuntul în septembrie au fost mai mari cu 8,4% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, deşi au crescut cu doar 0,2% faţă de august 2021. A fost a şaptea lună consecutivă de creştere a comerţului cu amănuntul, dar cu cel mai slab ritm din martie, pe fondul pandemiei de COVID-19 şi a crizei lanţurilor de aprovizionare. 

Un sondaj al Conference Board arată că 58% dintre consumatorii americani se aşteaptă la preţuri mai mari de sărbători. Doar 42% dintre consumatori intenţionează să comande online cel puţin jumătate din cadouri, în scădere faţă de cei 52% de anul trecut, ceea ce semnalează o întoarcere a clienţilor la mall.

"Întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza pandemiei au cauzat penurie de mărfuri şi cea mai mare parte a presiunii inflaţioniste din acest an", a declarat Kleinhenz. "În condiţiile  în care consumatorii vor căuta să facă cumpărături mai devreme, este posibil ca stocurile să fie reduse mai repede şi ar putea apărea penurii în ultimele săptămâni ale sezonului de cumpărături. Cu toate acestea, dacă comercianţii cu amănuntul pot asigura destule produse pe rafturi şi dacă marfa ajunge înainte de Crăciun, ar putea fi un sezon de vânzări de sărbători spectaculos.

"În acest an, 49% dintre consumatori au început deja, înainte de luna noiembrie, să planuiască achiziţiile sau chiar să cumpere, îmbrăcăminte, electronice şi jucării, de teamă că acestea se vor epuiza. Cardurile cadou sunt din nou cel mai popular cadou, fiind dorite de 56% dintre respondenţii la sondaj.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite