Germania a propus măsuri naţionale în contextul crizei energetice. Reacția UE

0
Publicat:

În timp ce statele UE se străduiesc să vină cu un răspuns pentru a reduce preţul ridicat al energiei şi inflaţia, Germania propune măsuri naţionale cu o valoare de până la 200 de miliarde de euro, o decizie care a generat critici în Uniunea Europeană.

Germania se opune unei plafonari asupra prețului gazelor, Foto: Pixabay
Germania se opune unei plafonari asupra prețului gazelor, Foto: Pixabay

Potrivit datelor transmise de Agerpres, Guvernul german a anunţat un plafon pentru preţul gazelor naturale pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor la energie.

Coaliţia guvernamentală, formată din social-democraţi, ecologişti şi formaţiunea pro-business Partidul Liberal-Democrat (FDP), se gândeşte la un pachet de subvenţii cu o valoare cuprinsă între 150 şi 200 de miliarde de euro.

Fondurile urmează să fie realocate de la Fondul de Stabilizare Economică, care a fost înfiinţat iniţial pentru a diminua impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei.

Guvernul german va pune la punct măsuri pentru a consolida situaţia financiară a importatorilor de gaze, care au probleme în a plăti pentru energia care nu mai este furnizată de Rusia. Cancelarul german, Olaf Scholz, a descris aceste măsuri destinate să asigure aprovizionarea cu energie a ţării, precum şi plafonul impus preţului gazelor, drept o ,,dublă lovitură" pentru a face Germania să treacă peste criza energetică.

Însă, această ,,dublă lovitură" a generat critici din partea altor ţări UE care ar putea să nu dispună de mijloacele pentru a finanţa măsuri similare.

Critici din partea altor state membre

Prima reacţie a venit de la Roma. ,,Confruntaţi cu o ameninţare comună, nu putem fi divizaţi în funcţie de bugetele naţionale", a spus prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, într-o critică la anunţul autorităţilor de la Berlin, făcând un apel către europeni ,,să dea dovadă de unitate".

Guvernul sloven a anunţat că monitorizează îndeaproape şi analizează toate măsurile ţărilor care sunt parteneri economici ai Sloveniei şi pe baza acestei analize va adopta propriile sale măsuri pentru a ajuta economia.

Având în vedere că Germania este principalul partener comercial al Sloveniei, măsurile economice adoptate de Guvernul german sunt de o importanţă deosebită pentru stabilitatea companiilor slovene care au legături cu piaţa din Germania (de exemplu cu industria auto şi alte sectoare), a subliniat Biroul de presă al Guvernului sloven într-un comunicat remis agenţiei de presă STA în data de 5 octombrie.

În data de 3 octombrie, miniştrii de Finanţe din zona euro au trimis şi ei mesaje referitoare la necesitatea blocului de a acţiona împreună.

Ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem, a spus: ,,proiectul european este construit pe solidaritate, este construit pe acţiuni comune, pe coordonare".

Ministrul Economiei din Franţa, Bruno Le Maire, a făcut un apel pentru un sprijin mai ţintit şi pe o mai bună aliniere a măsurilor luate de guvernele naţionale, pentru a evita o ,,fragmentare a zonei euro".

Fiecare stat membru UE are dreptul de adopta măsuri în linie cu posibilităţile şi nevoile sale fiscale, însă trebuie să ţină cont şi de integritatea pieţei unice, a declarat ministrul croat al Finanţelor, Marko Primorac, la reuniunea care a avut loc în data de 4 octombrie la Luxemburg.

,,Nu stimulăm economia, ceea ce facem este să limităm impactul loviturii date de vârfurile de preţuri", a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, în data de 3 octombrie. Pachetul de sprijin va fi proporţional cu mărimea economiei germane, a mai spus Lindner, care a descris pachetul drept un ,,scut protector".

Plafonarea prețului gazelor

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania este unul dintre principalii oponenţi la ideea plafonării preţului angro la gaze. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat în data de 30 septembrie că vor apărea blocaje în aprovizionare dacă va fi introdus un plafon de preţ pentru gazele naturale la nivelul întregii Uniuni Europene. ,,De aceea avem nevoie de o altă soluţie, de o soluţie mai bună".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite