Un plafon dinamic al preţurilor la gaze ar putea pune în acord ţările UE, consideră Paolo Gentiloni

0
Publicat:

Soluţia pentru a pune în acord ţările din Uniunea Europeană în cazul crizei energetice poate fi cea a unui ,,plafon dinamic al preţurilor", a transmis, vineri, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. 

Statele UE au propus introducerea „unui interval dinamic de preţuri” pentru gaze, Foto: Facebook
Statele UE au propus introducerea „unui interval dinamic de preţuri” pentru gaze, Foto: Facebook

Afirmaţiile oficialului vin după propunerea Italiei, Poloniei, Belgiei şi Greciei de a se stabili un preţ limită, dar care ar putea fi adecvat în funcţie de fluctuaţiile pieţei, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

,,Ideea unui plafon al preţurilor poate avea contraindicaţii: tratamentul pieţelor sau cel faţă de ţări, deoarece este clar că atitudinea faţă de Rusia nu poate fi aceeaşi cu cea faţă de Norvegia sau Algeria. Şi se cere un instrument destul de sofisticat. De aceea, un plafon dinamic al preţurilor ar putea satisface această necesitate", a declarat Gentiloni pentru postul italian Radio1.

Propunerea celor patru ţări, de dezbătut la Consiliul European informal ce are loc vineri la Praga, potrivit presei italiene, sugerează introducerea unui plafon al preţurilor ,,dinamic", care să aibă o marjă legată de diferiţi indici şi să fie flexibil la fluctuaţiile rezonabile ale ofertei şi cererii.

,,Cred că discuţiile tehnice vor continua, dar, în cazul în care Comisia va pune o propunere pe masă pentru reuniunea din 20 - 21 octombrie, cred că în acest punct s-ar apropia poziţiile", a spus Gentiloni.

Şi, deşi ,,trebuie să-i înţelegem pe cei care spun ,,aveţi grijă că, printr-un plafon al preţului la gaze s-au putea să rămânem fără ele", cert este că avem înmagazinări de peste 90%, am redus utilizarea gazelor ruseşti de la 40% la 7,5%, astfel că riscul a scăzut foarte mult în ultimele luni", a subliniat oficialul european.

Gentiloni s-a arătat optimist pentru că, deşi ,,există interese diferite şi, totodată, poziţii diferite" ale statelor membre, ,,acestea se apropie" şi a reamintit că şi în cazul crizei provocate de pandemie UE a avut nevoie de un timp pentru a adopta o strategie comună.

,,Cred că a venit momentul să depăşim aceste divergenţe (...) S-au prelungit destul şi cred că Comisia este dispusă, măcar, să facă o propunere privind un plafon la benzină", a adăugat Gentiloni.

,,Vom avea de-a face cu sprijinirea economiilor noastre, a familiilor, sprijinirea locurilor de muncă. Şi există riscul să fie sectoare ameninţate de această criză. Toate acestea vor necesita nu numai un efort al fiecărei ţări în parte, dar şi instrumente comune", a mai spus oficialul european.

Plafon dinamic al preţurilor la gaze

Un grup de state membre UE, inclusiv Polonia, Italia şi Grecia, a elaborat, joi, o propunere adresată Uniunii Europene privind introducerea ,,unui interval dinamic de preţuri" pentru gaze, într-o încercare de a reduce preţul ridicat al energiei şi inflaţia.

,,Intervalul se va aplica tuturor tranzacţiilor angro, nu va fi limitat la importul din jurisdicţii specifice şi nu va fi limitat la folosirea specifică a gazelor naturale", se arată în propunerea consultată de Reuters.

Vineri, liderii statelor membre UE vor discuta o potenţială plafonare a preţului la gazele naturale, la reuniunea de la Praga.

Luna trecută, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, anunţa că executivul comunitar va căuta să negocieze ,,un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale.

,,Vom stabili asta şi vom încerca să negociem un interval de preţuri, nu un plafon fix, care să ne permită să reducem costurile pentru consumatorii noştri", a declarat oficialul.

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite