Gazprom vrea să preia afacerile din Marea Britanie ale francezilor de la Total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul energetic rus Gazprom va prezenta săptămâna viitoare o ofertă de preluare a activităţilor din Marea Britanie ale grupului francez Total, respectiv o rafinărie şi 800 de benzinării, relatează The Sunday Times.

Total a scos la vânzare aceste activităţi, care însumează circa 5.000 de angajaţi, pentru care a angajat deja banca americană de investiţii JP Morgan. Grupul francez speră să obţină peste un miliard de lire sterline pentru activele britanice.

Gazprom va face oferta cel mai probabil prin intermediul subsidiarei sale petroliere, Gazprom Neft. Dacă oferta sa va fi acceptată, grupul rusesc ar deveni unul din principalii furnizori de carburanţi din Marea Britanie.

Potrivit publicaţiei britanice, alţi ofertanţi sunt grupul indian Essar şi Valero, un mare grup american de rafinare, precum şi cel puţin un fond de investiţii. Însă cele mai interesate de o preluare par a fi grupurile energetice din ţările emergente, care caută să găsească o cale de a intra pe marile pieţe europene.

Vânzarea activelor Total face parte dintr-o operaţiune mai largă, de restructurare a infrastructurii petroliere britanice, din care jumătate a fost construită în anii 1960-1970 pentru a exploata petrolul din Marea Nordului.

Giganţii petrolieri ce au investit atunci ies acum de pe o piaţă cu marje scăzute şi rate mici de creştere. Astfel, grupul american Chevron Texaco a scos la rândul său la vânzare rafinăria Pembroke din Ţara Galilor şi reţeaua sa de benzinării, pentru 1,3 miliarde de lire. De asemenea, Royal Dutch Shell negociază cu indienii de la Essar vânzarea rafinăriei Stanlow, de lângă Ellesmere Port, Cheshire (nord-vestul Angliei).

The Sunday Times scrie că posibilitatea ca Gazprom să controleze o parte importantă a infrastructurii petroliere britanice ar putea îngrijora guvernul de la Londra. În 2006, când existau informaţii că Gazprom ar dori să preia Centrica, proprietarul British Gas, miniştrii s-au reunit într-o şedinţă pentru a examina "consecinţele posibile ale preluării unui furnizor major de energie din Marea Britanie".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite