Gazprom a redus livrările de gaz către Europa. Cu cât au scăzut exporturile prin conducte

0
Publicat:

Exporturile de gaze ruseşti prin conducte au scăzut cu 11,4% în prima jumătate a lunii mai, faţă de nivelul mediu din aprilie, conform calculelor Reuters, în contextul preţului scăzut pe piaţa spot.

Exporturile de gaze ruseşti către Europa au scăzut cu 11%, Foto: Shutterstock
Exporturile de gaze ruseşti către Europa au scăzut cu 11%, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, livrările de gaze ale companiei ruse de stat Gazprom au scăzut la 67 milioane metri cubi pe zi în perioada 1-15 mai 2023, de la 75,6 milioane metri cubi pe zi în aprilie.

Gazprom, care nu mai publică statistici privind propriile exporturi, nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta datele, informează Agerpres.

Livrările totale de gaze ruseşti via Ucraina şi gazoductul TurkStream, singura rută rămasă pentru combustibilul trimis din Rusia către Europa, a ajuns luna aceasta la aproximativ un miliard metri cubi.

Din această cantitate, aproximativ 412 milioane metri cubi, sau 27,5 milioane metri cubi pe zi, au fost trimişi prin TurkStream, fiind cel mai redus nivel din ianuarie, conform Reuters.

Livrările de gaze ruseşti către Europe s-au situat anul acesta la aproximativ 9,1 miliarde metri cubi, arată calculele Reuters, faţă de 62 miliarde metri cubi în 2022.

Achiziții comune de gaze

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat prima achiziţie comună de gaze în UE, cu o cerere agregată totală de 11,6 miliarde metri cubi, relata agenţia EFE.

Obiectivul platformei „AggregateEU" este de a adăuga cererea şi a negocia împreună pentru a ieftini importurile de gaze, în vederea umplerii depozitelor pentru iarna viitoare, depozite care se află la 62,04% din capacitate (pe 8 mai), faţă de 36,87% în urmă cu un an, după invazia Ucrainei de către Rusia.

Bruxelles consideră „un reper istoric" sistemul, conceput pentru renunţarea la gazele ruseşti şi deschis companiilor din UE, dar şi unor state precum Ucraina, Serbia sau Republica Moldova.

Un total de 107 companii s-au înscris pe noua platformă şi 77 au solicitat gaze la această primă licitaţie (deschisă până pe 15 mai), ce se vor furniza între iunie 2023 şi mai 2024. Comisia Europeană va organiza licitaţii similare la fiecare două luni.

În aprilie, Gigantul rus Gazprom avertiza că va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple, în 2023, capacităţile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut. Europa a beneficiat de pe urma vremii relativ blânde, care s-ar putea să nu se repete iarna viitoare, susţinea Gazprom

Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate", potrivit Gazprom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite