Gabriel Dumitraşcu: Listarea Electrica este o premieră, e pentru prima dată când listăm un holding. România nu are încă o lege a holdingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Dumitraşcu este arhitectul listărilor recente din domeniul energiei, singurul sector care a fost de succes până acum în România în această privinţă  FOTO ZF.ro
Gabriel Dumitraşcu este arhitectul listărilor recente din domeniul energiei, singurul sector care a fost de succes până acum în România în această privinţă  FOTO ZF.ro

Listarea la bursă a Electrica reprezintă o premieră pentru piaţa de capital românească, întrucât este pentru prima dată când se listează la bursă un holding, nu o companie, a declarat, vineri, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentul pentru Energie.

„Listarea Electrica nu se poate compara cu nicio listare, cu nicio privatizare făcută până acum. Este o premieră pentru piaţa din România, pentru că nu listăm o companie, ci un holding, un grup de companii”, a spus Dumitraşcu. În acest moment, România nu are o lege a holdingului.

Grupul de companii Electrica include trei filiale de distribuţie a energiei – care alimentează Transilvania şi nordul Moldovei, Electrica  Furnizare – unul dintre cei mai mari traderi de energie din ţară şi Electrica Serv - compania de mentenanţă şi  servicii energetice. De asemenea, include şi compania-mamă, Electrica SA, aceasta din urmă fiind cea listată.

 „Nu cred că intermediarii îşi imaginau cât de greu va fi”, a continuat Dumitraşcu. El a mai spus că acum se va putea face o comparaţie între companiile de distribuţie care au fost privatizate cu investitori strategici (Enel, CEZ, E.ON) şi performanţele Electrica, care a fost privatizată majoritar pe bursă.

Dumitraşcu a adăugat că Electrica are toate şansele să devină o companie-vedetă la BVB. Electrica are şanse mari să intre în careul de aşi al BVB”, a susţinut oficialul.

Electrica a obţinut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, preţul final din ofertă la care acţiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acţiune. 

În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica. Statul rămâne acţionar cu 49%, BERD este cel de-al doilea acţionar, după ce a investit 75 de milioane de lei, iar cel de-al treilea este grupul bancar olandez ING.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/electrica-1" target="_blank">View the story "Electrica" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite