FT: UE ar putea pierde mai mult de 2 miliarde de dolari din cauza medicamentelor expirate pentru COVID-19

0
Publicat:

Mai multe țări europene au pierdut deja aproximativ 1,1 miliarde de dolari din cauza vaccinurilor Paxlovid expirate, scrie ziarul.

vaccinul Covid 19  foto   Shutterstock jpg

Țările europene ar putea pierde până la 2,2 miliarde de dolari până în februarie 2024 din cauza expirării medicamentelor împotriva coronavirusului, relatează Financial Times care citează date de la grupul analitic Airfinity. Potrivit informațiilor sale, țări precum Marea Britanie, Franța, Spania și Italia au pierdut deja aproximativ 1,1 miliarde de dolari din cauza vaccinurilor Paxlovid expirate, ale companiei americane Pfizer. Până în februarie, numărul medicamentelor expirate va ajunge la 3,1 milioane de cure. Acest fenomen este asociat cu un control strict asupra accesului la medicamente pentru populație și cu o supraestimare a nevoilor pieței.

Guvernele au fost interesate să achiziționeze un medicament antiviral extrem de eficient și s-au confruntat cu sarcina dificilă de a evalua cererea ținând cont de mulți factori necunoscuți”, a explicat analistul Airfinity, Marco Galloto, motivul ofertei excesive a medicamentului.

Pfizer a numit, de asemenea, eliminarea în masă a vaccinurilor expirate „o consecință inevitabilă a pandemiei, un rezultat firesc al acțiunii producătorilor și guvernelor care lucrează împreună pentru a depăși o criză de sănătate publică cât mai repede posibil, pentru a-și proteja populațiile”.

Pe 18 decembrie , Politico a relatat că țările UE au distrus cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 în valoare de 4 miliarde de euro din cauza inutilității acestora. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite