FT: Şefa CE avertizează împotriva revenirii UE la surse de combustibil „murdare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ursula von der Leyen a atras, de asemenea, atenţia asupra nevoii de „investiţii masive în energie regenerabilă” potrivit Financial Times.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat ţările UE să nu se reîntoarcă la utilizarea combustibililor fosili „murdari” pe fondul sancţiunilor anti-ruse.

„Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a merge înainte şi nu pentru a ne întoarce la combustibilii fosili murdari”, a declarat luni preşedintele CE, citat de Financial Times. Von der Leyen a atras, de asemenea, atenţia asupra necesităţii „investiţiilor masive în energie regenerabilă”.

În plus, ea a menţionat că UE poate aplica măsuri de economisire a energiei şi poate acorda prioritate industriilor care primesc gaze naturale, ca răspuns la posibile reduceri de aprovizionare din Rusia. Preşedintele CE a citat şi cifre care arată că în Europa, consumul de gaze a scăzut deja cu 9% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Consiliul UE a adoptat anterior al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, inclusiv un embargo amânat asupra livrărilor offshore de petrol şi produse petroliere din Rusia, după cum rezultă din decizia Consiliului UE, publicată vineri.

Sunt prevăzute excepţii temporare de la embargoul petrolului pentru importul de ţiţei prin conducte petroliere pentru acele state UE care, din cauza situaţiei lor geografice, suferă de o dependenţă deosebită de aprovizionarea Rusiei şi nu au opţiuni alternative viabile, se arată în document. Aceste ţări înseamnă, în primul rând, Ungaria şi Slovacia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite