Franţa promovează impozitarea a 25% din profitul multinaţionalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Ţările ar trebui să poată impozita un sfert din profitul marilor companii, indiferent de locul în care acestea sunt obţinute, a propus Franţa, sâmbătă, în cadrul summitului G20, transmite Reuters.

Detaliile cheie rămân a fi analizate după ce miniştrii de finanţe din G20 au aprobat în mod oficial schiţa planurilor care ar stabili noi reguli în ceea ce priveşte impozitarea multinaţionalelor şi ar stabili o rată minimă globală de impozitare a întreprinderilor de 15%.

Regulile, care urmează să fie finalizate la un summit de la Roma din octombrie, ar permite ţărilor să impoziteze 20-30% din profitul excesiv al unei mari multinaţionale – definit ca profit care depăşeşte 10% din venituri.

Ţările în curs de dezvoltare, precum Brazilia, au făcut presiuni pentru o cotă mai mare, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, în cadrul reuniunii.

„Cred că cea mai bună soluţie ar fi un nivel de impozitare a profitului de 25% pentru a răspunde preocupărilor unor ţări în curs de dezvoltare, îngrijorări legitime de altfel”, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire.

Companiile luate în considerare pentru noile reguli ar fi multinaţionalele cu cifră de afaceri globală de peste 20 miliarde de euro (23,8 miliarde de dolari), deşi pragul cifrei de afaceri ar putea coborî la 10 miliarde de euro după şapte ani.

Gentiloni a spus că unele ţări au depăşit pragul de 10 miliarde, în timp ce altele au dorit să excludă unele sectoare industriale din domeniul de aplicare al noilor reguli, pe lângă serviciile financiare şi industriile miniere care sunt deja scutite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite