Fonduri europene 2015 în agricultură. Primii paşi pentru a începe o fermă de oi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care ştiu câteva secrete ale unei ferme de oi se pot gândi la un proiect de afacere în agricultură finanţat cu fonduri europene.

Marele avantaj la o fermă de oi este că oaia poate fi valorificată integral. În primul, puteţi vinde lâna, apoi pielea, carnea, mieii, laptele, brânza şi nu în ultimul rând caşul de oaie. 

Ciobanii cu experienţă spun că pentru o fermă mai mică ar trebuie să vă gândiţi să cumpăraţi în jur de 250 - 300 de oi. Pentru o fermă de început de aproximativ 300 de oi investiţia se ridică în jurul a 20.000 de euro. 

Înainte de a trece pe lista de afaceri în agricultură cu fonduri europene ferma de oi trebuie să faceţi un calcul. În primul rând, oaia ar da în jur de 50 de litri de lapte, preţul fiind de aproximativ 2 lei pe litru. Lâna oilor se vinde cu aproximativ 2,5 lei pe kilogram. De asemenea, foarte important, întreţinerea unei singure oi vă costă aproximativ 150 de lei pe an. 

Trebuie să mai puneţi în calcul costurile salariale a cel puţin doi ciobani. Şi nu în ultimul rând, foarte importantă este baza furajeră. Aveţi nevoie de aproximativ 25 de hectare cultivate cu orz, fasole, soia şi porumb. Se mai adaugă şi suprafaţa de păşune, care ar trebuie să se întindă pe o suprafaţă de circa 70 de hectare.

Fonduri europene 2015 în agricultură. Bani pentru tineri

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă de oi pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Fonduri europene 2015 în agricultură. 9,3 miliarde de euro pentru România

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie. 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

     

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite