FMI: Este prematur să ne aşteptăm la reduceri agresive ale dobânzilor

0
Publicat:

Aşteptările pieţelor privind reducerile de dobânzi sunt puţin premature, deoarece lupta contra inflaţiei nu s-a încheiat încă, a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al FMI.

foto logo Fondul Monetar Internațional
FMI: Este prematur să ne aşteptăm la reduceri agresive ale dobânzilor

Adresându-se participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, oficialul FMI a declarat că şi după majorările semnificative de dobânzi din ultimii doi ani treaba nu este încă terminată, în contextul înăspririi pieţei forţei de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului, transmite Bloomberg.

Pieţele se aşteapă ca băncile centrale să reducă dobânzile destul de agresiv - cred că este puţin prematur să ajungem la o astfel de concluzie. Ar trebui să ne aşteptăm la reduceri în acest an dar, pe baza actualelor date, ne aşteptăm la astfel de evoluţii mai degrabă în semestrul doi din 2024”, susţine Gopinath.

Declaraţiile sale sunt asemănătoare cu cele ale oficialilor din întreaga lume, dezamăgindu-i pe investitorii care mizau pe reduceri agresive ale costurilor de împrumut. Gopinath a observat că economiile nu sunt sever afectate de înăsprirea condiţiilor, astfel încât posibilitatea unei recesiuni profunde este puţin probabilă.

„Avem gospodăriile şi companiile cu bilanţuri mai puternice, vedem şi rezilienţă, piaţa muncii încetineşte dar într-un ritm mult mai gradual. Vedem scenariul unei aterizări line - inflaţia scade fără a fi afectată prea mult activitatea economică”, apreciază oficialul FMI.

Pe termen lung, dobânzile de politică monetară vor fi în medie mai ridicate decât în perioada de după criza financiară mondială, când băncile centrale încercau să stimuleze inflaţia, susţine Gopinath. 

Încă din luna septembrie a anului precedent oficialii FMI au susținut că dobânzile nu vor scădea prea curând, dat fiind rata anuală crescută a inflației.  

Oficialii BCE ar trebui să fie deschişi în privinţa unor noi majorări ale dobânzilor, dacă va fi necesar. Ei trebuie să fie de asemenea conştienţi că o relaxare prea devreme ar putea fi o greşeală costisitoare, a afirmat şeful Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, la conferinţa organizată de Bloomberg: Future of Finance.

„Ne aşteptăm ca inflaţia să fie readusă la ţinta BCE, de 2%, în semestrul doi din 2025, dar este o perioadă îndelungată şi ar putea apărea obstacole. Ar însemna, de asemenea, menţinerea actualului nivel al dobânzilor şi în 2024”, a apreciat oficialul FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite