FMI, îngrijorat de schimbarea rapidă a guvernatorului Băncii Naționale a Rep. Moldova

0
Publicat:

Responsabilii Fondului Monetar Internațional (FMI) se arată îngrijorați de modul în care Parlamentul de la Chișinău l-a demis șeful Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, subliniind că ,,audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid”, reacția fiind oferită după numirea noului guvernator, Anca Dragu.

FMI a emis o declarație în urma schimbării guvernatorului BNM. FOTO: Shutterstock
FMI a emis o declarație în urma schimbării guvernatorului BNM. FOTO: Shutterstock

„Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, a menționat Svetlana Cerović, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova.

Totodată, aceasta a subliniat că ,,independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”.

În cadrul ședinței de vineri a Parlamentului de la Chișinău, Anca Dragu a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), votul fiind oferit a doua zi, după ce Octavian Armașu a fost demis din această funcție de parlamentarii moldoveni.

Iar despre faptul că ea urmează să fie propusă Parlamentului pentru a ocupa fotoliul de șef BNM a anunțat cu câteva ore mai devreme reprezentantul partidului Puterii, Radu Marian.

,,Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu.Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Cetățenia Republicii Moldova, unul dintre criteriile necesare

Pentru a ocupa această postură, reprezentanta USR, Anca Dragu, a primit cetățenia țării vecine, aceasta fiind acordată în urma unui decret semnat joi de lidera de la Chișinău, Maia Sandu, dar actul a fost făcut public vineri. 

Anca Dragu este fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cioloș, dar și prima femeie care a ocupat funcția de președintă a Senatului, ea fiind demisă în toamna anului 2021, după un vot covârşitor dat de majoritatea parlamentară: PSD, PNL şi UDMR.

În seara zilei de joi, 81 de parlamentari au votat pentru revocarea din funcție a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, după ce au avut loc în plenul Parlamentului audieri cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, dar și evoluția dosarului ,,Furtul Miliardului”. 

Octavian Armașu a condus BNM din noiembrie 2018, atunci fiind numit în funcție pe un termen de șase ani de Partidul Democrat din Moldova (PDM) care se afla atunci la guvernare în Republica Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite