Bulgaria este „destinată” să intre în zona euro, afirmă șeful FMI

0
Publicat:

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, susține că Bulgaria, țara sa de origine, este „destinată” să intre în zona euro, în ciuda blocajului politic din ultimii trei ani, care a împiedicat încercarea națiunii de a adera la moneda unică europeană, relatează Bloomberg.

Bulgaria vrea să adere la euro în 2025, Foto: Arhivă Adevărul
Bulgaria vrea să adere la euro în 2025, Foto: Arhivă Adevărul

Asta este drumul pe care țara noastră este destinată să meargă”, a declarant, sâmbătă, Georgieva, născută la Sofia, la o conferință comună a FMI și a Băncii Centrale Croate, de la Dubrovnik.

Întrebarea este când, nu dacă, Bulgaria va intra în zona euro și nu numai din cauza angajamentelor pe care Bulgaria le are ca membră a UE”, a adăugat șeful FMI.

Bulgaria, împreună cu Croația, s-au alăturat așa-numitei „săli de așteptare din zona euro”, cunoscută sub numele de ERM-2, în 2020. Dar, spre deosebire de Croația, care a adoptat moneda euro în ianuarie, Bulgaria a fost afectată de revolte politice în ultimii ani. Din acest motiv, fosta țară socialistă, a cărei monedă este legată de euro, s-a retras în februarie din obiectivul său de aderare la zona euro din 2024, amintește Bloomberg.

Kristalina Georgieva a subliniat importanța stabilității politice pentru o integrare monetară de succes, subliniind situația mai stabilă din Croația, unde premierul Andrej Plenković a câștigat un al doilea mandat de patru ani la alegerile generale din 2020.

Contrastul dintre Croația și Bulgaria arată că acolo unde există voință politică și unde societatea este unită chiar și în cele mai dificile momente, se poate obține un rezultat bun”, a spus Georgieva. Conform acesteia, Consiliul valutar din Bulgaria „a asigurat stabilitatea în țară și nimeni nu vrea ca acesta să dispară.”

Georgieva a mai spus că regiunea Europei de Sud-Est și Centrală a înregistrat o „recuperare puternică” de la pierderile economice suferite în timpul pandemiei.

Bulgaria vrea să treacă la euro la 1 ianuarie 2025

În februarie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, preciza că Bulgaria ar putea adera la zona euro începând din 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, scria Reuters. Mai înainte cu o săptămână de la acest anunț, ministrul bulgar al Finanţelor, Rossitsa Velkova, preciza că ţara vecină a renunţat la data ţintă - ianuarie 2024 - pentru adoptarea euro.

„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia", le-a pus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova.

Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Totuși, un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".

Croația a trecut la euro în 2023

La 1 ianuarie 2023, Croația a trecut oficial la moneda unică europeană, devenind al 20-lea membru al Zonei Euro. UE a aprobat acest pas în iulie 2022.

Aş dori să-l felicit pe omologul meu, Zdravko Maric, şi întreaga Croaţie pentru că a devenit cea de-a 20-a ţară care aderă la zona euro. Adoptarea monedei euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă. Croaţia a îndeplinit cu succes toate criteriile economice necesare şi va plăti în euro începând cu 1 ianuarie 2023", a declarat, în iulie 2022, ministru ceh de Finanţe, Zbynek Stanjura.

Începând cu data de 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 ţări şi-au abandonat lirele, francii, mărcile şi drahmele pentru monede şi bancnote în euro. Acestora li s-au alăturat ulterior cetăţenii din alte şapte ţări: Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) şi, în sfârşit, Lituania în 2015.

Moneda unică este un simbol al unităţii şi suveranităţii europene. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Aderarea României la euro

Din Raportul de convergenţă al Comisiei Europene, publicat la începutul lunii iunie 2022, a reieşit că România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii necesare aderării la zona euro, fiind de altfel şi singurul dintre cele şapte state evaluate atunci care făcea obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Pentru ca ţara noastră să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele patru criterii de convergență: participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

În 2018, ţara noastră îndeplinea un singur criteriu, cel legat de finanțele publice. Totuşi, în 2016, reușeam să satisfacem chiar trei criterii: stabilitatea preţurilor, finanţele publice solide şi rata dobânzilor pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite