Fiscul verifică vânzarea mașinilor second hand în UE: Prejudiciu de 1 milion de lei descoperit în Ilfov

0
Publicat:

Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF au finalizat investigațiile și verificările demarate la un operator economic de pe raza județului Ilfov, cu privire la legalitatea achizițiilor intracomunitare de autoturisme second-hand.

Mașini second hand
Inspectorii antifraudă au descoperit o fraudă cu mașini second hand la o firmă din Ilfov

Verificările au vizat activitatea societății în perioada 23.10.2024-28.02.2025, iar prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 1 milion lei.

În fapt, operatorul economic verificat a omis înregistrarea în contabilitate a livrărilor de bunuri, respectiv mașini second-hand, care au făcut obiectul unor achiziții intracomunitare. Totodată a facturat către diverse persoane juridice și încasat sume reprezentând prestări servicii și mărfuri pentru care nu a evidențiat, declarat și plătit obligațiile fiscale aferente.

Au fost calculate astfel sume suplimentare în sarcina agentului economic, de peste 1 milion de lei, reprezentând TVA de plată și impozit pe profit.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat au fost instituite măsuri asigurătorii și urmează a fi sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Cum se impozitează bunurile second hand

Din perspectiva TVA, sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite în starea în care se află sau după efectuarea unor reparaţii, altele decât operele de artă, obiectele de colecţie sau antichităţile, pietrele preţioase şi alte bunuri prevăzute în normele metodologice.

Bunurile second - hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate”ca atare” sau în urma unor reparații.

Spre exemplu, societatea SC Auto XYZ SRL cumpără un autoturism second de la o fundație, care se ocupă doar cu acordarea in mod gratuit de bunuri si servicii sociale, iar valoarea de achiziție este 38.000 lei.

După o verificare și reparație efectuată, pentru care firma a cheltuit 5.000 lei și 950 lei TVA deductibil, societatea SC Auto xyz SRL livrează cu 53.000 lei autoturismul către o societate din România înregistrată în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, aplicând regimul special pentru bunurile second-hand.

Pe factură societatea revânzătoare -SC Auto XYZ SRL nu înscrie TVA dar, la finele perioadei fiscale, societatea SC Auto XYZ SRL, va trebui să calculeze TVA datorată:

-marja profitului 53.000 lei- 38.000 lei = 15.000 lei ;

-TVA datorată 15.000 lei X 19/119 = 2.395 lei.

-baza de impozitare a TVA: 15.000-2395 =12.605 lei.

Cheltuiala cu verificarea/reparațiile efectuate în suma de 5.000 lei nu intră în calculul marjei profitului și nu este adunată cu valoarea de cumpărare a bunului, TVA aferentă acestor cheltuieli de verificare/reparație în sumă de 950 lei este deductibilă integral, fiind efectuată în scopul unei activități taxabile din punct de vedere al TVA

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite