Fiscul a început operaţiunea „Nunţi şi botezuri”, vânându-l pe Smiley. Cum se calculează prejudiciile şi numărul evazioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela şi Iulian au avut o petrecere de nuntă de neuitat (foto: Vali lteanu)

Inspectorii fiscali au început deja verificările pentru stabilirea numărului liber-profesioniştilor care prestează servicii de entertainement la nunţi şi botezuri, primul nume vehiculat fiind al celebrului Smiley.

Informaţiile necesare impozitării nunţilor nu au fost culese de inspectorii fiscali de la miri, aşa cum se vehicula în toamna anului trecut, ci de la primării şi restaurante ori alte localuri unde s-au ţinut aceste evenimente, reiese dintr-un document al unei agenţii judeţene.

Într-o informare privind „acţiunea desfăşurată în vederea identificării contribuabililor ce desfăşoară activităţi în cadrul evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile sau religioase”, adjunctul Inspecţiei Fiscale Argeş, Dorin Nicolae Falcă Matei, îl informează pe vicepreşedintele ANAF, Şerban Andrei Nistor, cum a făcut verificările şi calculele privind numărul posibililor evazionişti din judeţul Argeş, care nu şi-au declarat veniturile la Fisc şi, ca atare, nu şi-au plătit dările aferente.

Numărul artiştilor şi fotografilor care nu şi-au declarat veniturile în perioada 2013 – 2017 nu a fost însă stabilit cu ajutorul mirilor - aceştia neputând fi obligaţi sub nicio formă să dea adresa, numărul de telefon şi numele firmei sau persoanei care şi-a oferit serviciile la nunta lor -, ci cu ajutorul primăriilor şi al restaurantelor sau localurilor unde s-au ţinut evenimentele.

„Activitatea de Inspecţie Fiscală Argeş prin verificările efectuate de contribuabili persoane juridice cu domenii de activitate-restaurante, s-a sesizat asupra fenomenului de neînregistrare şi neevidenţiere în contabilitate a tuturor veniturilor. Spre exemplu, urmare a unei inspecţii fiscale s-au stabilit pentru un contribuabil sume suplimentare în valoare de 244 mii lei, diminuare pierdere 399 mii, s-a întocmit sesizare penală, s-au dispus măsuri asigurătorii”, se arată în adresa trimisă vicepreşedintelui ANAF. (citatul redă întocmai topica semnatarului Dorin Nicolae Falcă Matei – n. red.)

În adresă, postată pe pagina de Facebook a lui Rareş Bogdan, inspectorii argeşeni spun că au efectuat verificări şi în cadrul persoanelor fizice autorizate, dând exemplul lui „Andrei Maria Tiberiu – Smiley. În urma inspecţiei fiscale s-a stabilit un debit suplimentar de 168 mii lei provenind din depăşire plafon TVA şi neînregistrarea în totalitate a veniturilor realizate.

Smiley: Problema a fost generată de schimbările legislative

În anul 2015, ANAF a schimbat de mai mult legislaţia privind contribuţiile datorate şi plătite punând pe drumuri mii de contribuabili care fie s-au trezit că au restanţe uriaşe la buget, fie că nu mai figurează ca fiind asiguraţi la sănătate. Majoritatea problemelor au fost generate de interpretările diferite ale legislaţiei, din cauza exprimării neclare.

Potrivit unui comunicat al lui Simley, cu o astfel de situaţie s-a confruntat şi el în 2015.

„Situaţia la care se referă documentul intern al ANAF a avut loc în primăvara anului 2015, când în urma unei verificări făcută de ANAF, s-a constatat că Andrei Tiberiu Maria ar fi trebuit să colecteze TVA cu un an mai devreme decât a făcut-o. Acest incident s-a datorat unor neclarităţi în legislaţia fiscală de la acea vreme şi a opiniilor diferite pe acest subiect, dar în niciun caz din dorinţa de a se sustrage de la plata taxelor, situaţia fiind soluţionată tot în anul 2015.

La aceasta dată, 10.01.2019, Andrei Tiberiu Maria nu datorează statului român sume de bani, el având achitate toate obligaţiile fiscale către bugetul de stat. Menţionăm că până în prezent ANAF nu i-a comunicat niciun document dlui. Andrei Tiberiu Maria, din care să rezulte că ar datora sume de bani bugetului de stat”, notează în comunicat av. Liliana Stoian, reprezentant convenţional al lui Andrei Tiberiu Maria.

Cum calculează Fiscul numărul evazioniştilor

Potrivit adresei trimise vicepreşedintelui ANAF, „pornind de la acest fenomen AIF Argeş a extins aria de verificare şi asupra contribuabililor persoane fizice, analizând pentru început numai numărul de contribuabili înregistraţi/autorizaţi la nivelul AJFP Argeş, unde există înregistraţi un număr de 109 persoane autorizate în domeniu „interpretare artistică”. S-a continuat verificarea prin întocmirea de adrese către primăriile principale din judeţul Argeş (oraşe mari), prin care s-a solicitat numărul căsătoriilor încheiate în perioada 2013 – 2017.

Din răspunsul primit numai de la o primărie, respectiv primăria Mioveni, s-a constatat că au fost încheiate un număr de 1.354 căsătorii. La o anaiză minimă efectuată, printr-un calcul sumar, luând în considerare că la un eveniment participă 2 fotografi  şi 3 lăutari, rezultă următoarele:

1.354 x 2 fotografi x 2 lăutari (unul activează în cadrul unei probabile formaţii) = 5.416

Astfel putem concluziona că un nunmăr de aproximativ 5.307 persoane nu sunt autorizate sau nu declară/înregistrează vaniturile realizate”, scrie Falcă-Matei.

O astfel de formulă de calcul arată clar că Fiscul argeşean a exclus posibilitatea ca un lăutar, fotograf sau artist profesionist să fi participat în toţi cei cinci ani la mai mult de o nuntă!

În plus, Mioveni are o populaţie de aproape 32.000 de locuitori, ceea ce ar însemna că a şasea parte e formată din liber-profesionişti care se eschivează de la plata taxelor către stat.

În scrisoarea trimisă vicepreşedintelui ANAF, acesta avansează ideea că aceste verificări ar trebui continuate şi finalizate prin efectuarea analizelor de risc, „urmate după caz de controale inopinate pentru conformarea riscului fiscal” şi că, de când Fiscul local a început verificările până la data emiterii adresei către vicepreşedintele ANAF s-au mai înregistrat încă 39 de artişti, numărul acestora fiind, la data de 8 ianuarie 2019 (data emiterii adresei) de 148 persoane.

Teodorovici: Impozitarea nunţilor nu trebuie făcută retroactiv

În toamna anului trecut, imediat după ce au apărut în presă primele informaţii legate de impozitarea nunţilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a criticat dur ANAF pentru că a trimis chestionare pe care cei căsătoriţi după 2013 trebuiau să le completeze cu datele prestatorilor de servicii de la nuntă.

"Este reală chestiunea asta. (...) Asta cu nunţile, botezurile şi ce au început să facă ei acolo mi se pare o acţiune din asta de hăituială din partea ANAF-ului faţă de contribuabili. 

Tot tu greşeşti ca stat, ai mii de angajaţi în sistem şi nu eşti capabil să anticipezi astfel de situaţii şi acum vii după ani de zile să ce? E o făcătură pe care Fisc-ul încearcă să o facă încercând să dea vina pe altcineva decât pe Fisc pentru astfel de acţiune. Sau să spună, domnule, ne-am tezit acum şi cine face nunta este obligat să facă o declaraţie ca dacă ai alte persoane particulare care fac anumite servicii cu ocazia acelui eveniment, foarte bine.

Dar fă-o de acum încolo ca omul să ştie, nu să vii după cinci ani de zile să bagi frica în tinerii căsătoriţi. Până la final de an sau începtul anului viitor, cum am promis, lucrurile se vor schimba. O să fie şi mai puţini acolo ca să nu mai aibă timp de astfel de idei", a conchis ministrul.
nunti 1
nunti 2
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite